‘PRIPREMAJU ORUŽANU POBUNU U BiH!’ Dodik upozorava, sumnja da se bliži početak: ‘Čijim drugo, nego američkim oružjem’

Nakon ponovnog negiranja genocida u Srebrenici i pokretanja predmeta protiv Milorada Dodika, predśednika Republike Srpske koji je formiralo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH), što je potvrđeno za Radio Slobodna Europa(RSE), lider bosanskih Srba optužio je SAD da pripremaju oružanu pobunu u BiH “koju bi predvodili muslimani”.

Na taj je način još više zaoštrio sukob koji ima s Amerikom, otkako je dospio na popis osoba kojima je zbog korupcije i ugrožavanja sprovođenja Dejtonskog sporazuma zabranjen ulazak u SAD.

Dodik je tako u utorak kazao kako bi američkog ambasadora Michaela Murphyja zbog toga trebalo prođerati iz BiH.

SAD osudile izjave Kavazovića

Podśetimo, ambasada SAD-a se, u komentaru objavljenom u poneđeljak, pridružila osudama sporne izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića kojom je on upozorio da bi “Bošnjaci trebali biti spremni braniti zemlju i oružjem, ukoliko ne uspije njena odbrana u institucijama države”.

Ambasada je navela kako su izjave političara i vjerskih vođa kojima se prijeti nasiljem neprihvatljive istaknuvši kako upravo političari, i to oni poput Dodika, zapravo stvaraju probleme zbog kojih i slijede takve izjave.

Ambasada SAD ističe kao su tačne reisove konstatacije o tome da su na djelu pokušaji potkopavanja institucija BiH, a kao krivca za to direktno su označili Dodika, opisavši ga kao onoga koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH.

‘Nedavno je BiH etiketirao kao ‘muslimansku laž’’

“Nedavno je BiH etiketirao kao ‘muslimansku laž’. Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Da li ga oni koji ga slušaju ne trebaju shvatiti ozbiljno?…Ako nije tako, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na BiH neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega”, stoji u reakciji američke ambasade.

Dodik je američkoj diplomatiji uzvratio optužbama da oni već godinama pogoduju samo Bošnjacima te stoga sada brane i Kavazovića.

“Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem”, izjavio je u utorak za lokalne medije Dodik, koji tvrdi kako je američki ambasador taj koji u BiH podržava sukobe i podupire jezik mržnje pa bi ga stoga trebalo proćerati.

‘Crna lista’

Podśetimo, SAD su do sada sankcionisale Dodika u dva navrata. Prvi put je na “crnu listu” osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD i zamrznuta imovina dospio 2017., u vrijeme administracije Baracka Obame, kada je označen osobom koja predstavlja prijetnju sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Nadao se kako će mu predśednički mandat Donalda Trumpa, kojega je otvoreno podržavao i veličao, donijeti ukidanje tih sankcija, no to se nije dogodilo nego je u januaru 2022. dodatno sankcionisan, ovoga puta zbog korupcije.

Dodiku je sankcije uvela i vlada Velike Britanije, a London je za razliku od Washingtona na taj popis dodao i njegovu saradnicu Željku Cvijanović, koja sada obnaša dužnost predśednice Predśedništva BiH.

Dnevno.hr

Komentariši