Radulović: Vlade od 30. avgusta 2020. nijesu pomogle turizmu ni centa, Crnoj Gori zbog zaduženja prijeti grčki scenario

Na turizam se najviše odražava politička kriza u Crnoj Gori, jer su turistički privrednici prepušteni sami sebi od 30. avgusta 2020.godine, od kada im 42. i 43 Vlada nijesu pomogle ni centa, dok nam zbog zaduženja i nerealnog budžeta prijeti grčki scenario, upozorava predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović na Gradskoj televiziji.

“Na turizam se najviše odražava politička situacija, jer svi zaboravljamo da je prije ove krize išao i kovid. Imali smo lokdaun, nijesmo radili mjesecima, bili smo u gubitcima 23 mjeseca, apsolutno smo bili prepušteni sami sebi. Ona 41.Vlada koja je bila prije 30. avgusta je značajno pomogla, a od tog dana na ovamo niko glavu put nas nije okrenuo”, rekao je Radulović.

Niti ih, kaže, nije pitao kako im je a stvarali su im samo probleme.

“Da nam još više otežaju poslovanje, mimo onoga što je bilo sa koronom i globalnim dešavanjima. Elementarna nepogoda nas je zadesila ukidanjem Montenegro erlajnza, tog trenutka smo izgubili 500.000 putnika svake godine, izgubili smo konekcije koje su ključno važne za predsezone i postsezonu. Šteta je ogromna i nemjerljiva u novcu. Još dugo godina neće se moći ispraviti. Toliko je toga bilo da se više i ne sjećam, mnogo čudnih, a u stvari žalosnih. Sa neke vremenske distance od pet do 10 godina kada budemo gledali reaktore ovog vremena i mene zajedno sa njima imaće pojedini da se stide, ako ne oni onda njihovi potomci”, ističe Radulović.

Smatra da je Crna Gora kao destinacija i dalje atraktivna, ali se to malo koristi.

“To je bez dvojbe naš najači argument, naša turistička destinacija, što je od boga dato što mi malo koristimo. Situacija je takva da investicije staju kada su kapitalni projekti, mislim na infrastukturu, puteve, na mnogo toga što je bitno da se dovija turizam. Gubimo korak, a prošlo je teško vrijeme jer smo od 24 mjeseca 23 gubitaši, a pritom bez centa pomoći”, kaže Radulović.

On je komentarisao nova zaduženja Crne Gore, navodeći da smo odavno u rizičnoj zoni.

“Ja bih bio srećan da je riječ samo o zaduženju od 100 miliona eura. Jer je riječ o stotinama miliona eura koje će trebati. Sve je poremećeno. Imam puno pravo da kažem ko je to poremetio. Mi smo reprodukcioni lanac prekinut sa par stvari. Mi smo izgubili dinamiku punjenja i trošenja budžeta, samo trčimo sa lijeve na desnu stranu i krpimo rupe, a te rupe su sve veće. Budžet nije realan i onoga dana kad se donese već imamo 350 miliona eura u minusu”, kaže Radulović.

Poručuje da gledaoci pogađaju kojih su to 350 miliona eura, koje će pono nakon zaduženja građani i privreda da vraćaju.

“Odakle 350 miliona eura namaknut? Sve ovo i ova zaduženja neće da vraću oni nego mi, iz biznisa i cijeli narod Crne Gore. Kako? Imaće manje plate. Mogu oni sada da dižu plate i 1.000 i 1.500 eura, ali to nije realno, to je jako kratak rok. Ako doživimo grčki scenario, čega se ja bojim, onda će da vide što i kako. I neće biti oni krivi, bićemo mi. Mislim da je dosta narod pametan, ali neće da vide. Njemu je 250 eura plate manje od 450 eura i jest manje, ali ovih 250 je možda više od ovog iznosa, od 450 kada mu stignu računi od naplate dobro je ako mu ostane 100 eura. Zarad kilo mesa mi smo zaklali vola od 300 kilograma, a mesara nam je na pet metara od nas. Ja mislim na osnovu činjenica da smo blizu grkčom scenariju. To kažem na osnovu rada u kompaniji, iskustva, opstanka moje firme, vraćanja kredita, napretka. Iz toga što ja vidim to se crta, ja se nadam da će se nešto uskoro desiti da nećemo doći do grčkog scenariji, jer ako uđe MMF to je neizbježno”, smatra Radulović.

Upozorava da će to značiti 15 godina da živimo mnogo gore nego što sada žive građani, zarad neke godine dana iluzije i obmane da živite bolje nego što objektivno možete.

“To pokazuje i priča o trajektu. Ne stvoriti uslove da radi kao do sada, iako ne znam da li je zakupac bio u pravu. Šta smo napravili? Istjerali smo pravdu na čistac, njega smo kaznili jer smo mu uzeli koncesiju, ni još dva trajekta nijesu dovoljna, kada za 20 dana počnu gužve u Kotoru zbog kruzera. A mi ćemo da putujemo preko Cetinja, Podorice, Nikšića, Vilusa do Herceg Novog, to će biti jedina prohodna dionica. Ja ih molim da nam tako više ne pomažu”, zaključio je Radulović.

Gradski.me

Komentariši