Ratković: Problemi sa trajektom mogu ugroziti sezonu

Ako se željela promjena moglo se ići na pravilan način, a to je da se pripremi ekonomski i pravno smisleno rješenje sa održivom dinamikom realizacije, a ne da se voluntaristički odluči, pa onda, navrat-nanos, sakupljamo otpad po obali, tj. trajekte koje niko ne koristi. Ponavlja se greška kao sa Montenegro erlajnzom – poručuje prof. dr Ratković

Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve smatra da se izvršna vlast ponaša veoma neodgovorno

Nesposobnost i loše pripremljene odluke kada je u pitanju trajektna linija Kamenari – Lepetane, gdje samo u najavi imamo rješenje, mogu ugroziti nastupajuću turističku sezonu. Kako je Pobjedi kazao dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve prof. dr Rade Ratković ponavlja se greška kao sa Montenegro erlajnzom kada je, kao i sada, politička odluka bila iznad ekonomije.

Populistička odluka

– Izgubili smo avio-linije, sada ćemo da pravimo gužve na koridoru koji nas je povezivao sa Evropom. Populistička odluka sadašnje vlade u tehničkom mandatu da brzo, bez valjanih analiza, prekine ugovor sa kompanijom Pomorski saobraćaj je, kao što se i očekivalo, dovela do problema u odvijanju saobraćaja kako na moru, tako i na kopnu. Građani su nezadovoljni, a smatram da se ovaj problem neće brzo riješiti i da ćemo imati nezadovoljne turiste koji nam se iduće godine neće vraćati – smatra Ratković.

On je mišljenja da to nije uslovljeno nikakvom pravom ekonomijom, nego predizbornom kampanjom, da se bolje animiraju birači i smatra da je to jako neodgovorno prema ekonomiji Crne Gore.

– Mi svi znamo da je to jedan međunarodni koridor koji prolazi kroz Crnu Goru i kojim se povezujemo sa Evropom preko Hrvatske i Slovenije, koje su članice Evropske unije, i dalje na istok prema Bliskom istoku. To je jako neodgovoran čin. Ekonomija je žrtvovana političkim efektima. Nespremno se ušlo u promjenu i podržavljenje, a kao gradimo sistem otvorene tržišne privrede. Ako se željela promjena moglo se ići na pravilan način, a to je da se pripremi ekonomski i pravno smisleno rješenje sa održivom dinamikom realizacije, a ne da se voluntaristički odluči pa onda, navrat-nanos, sakupljamo otpad po obali, tj. trajekte koje niko ne koristi i da državnim firmama dajemo da to rješavaju uoči sezone. To je žrtva ekonomije i turističkog ugleda Crne Gore, zarad dnevne politike – kazao je Ratković.

On je komentarisao izjavu premijera Dritana Abazovića da ,,ko ne neće trajektom ′Vasilije′ može okolo“ smatrajući da ona govori za sebe.

– To su političke izjave, a što će biti u ekonomiji to im nije važno – tvrdi Ratković.

Problemi koje sad imamo sa trajektom, po njegovim riječima, i te kako će uticati na predstojeću turističku sezonu i biće negodovanja.

– Turisti koji ove godine dođu i zateknu saobraćajne gužve na ovom putnom pravcu, sigurno neće doći iduće godine. Mi smo i prije ovoga imali saobraćajnih problema, preopterećenost puteva kroz Crnu Goru, ali je trajekt sa šest linija dobro funkcionisao pa tu nije bio usko grlo – kaže Ratković dodajući da ukoliko se saobraćaj preusmjeri rivom onda će tu tek biti velike gužve.

– Mi imamo dodatni problem od prošle godine jer imamo veliki broj raseljenih lica iz Ukrajine i Rusije zbog poznatih događaja tako da ni januar ni februar nijesmo imali dobru prohodost između gradova, a tek kada narednih mjeseci budemo imali grupe turista naći ćemo se u velikom problemu zakrčenja puteva. Onda će gosti koji su bolje platežne situacije birati destinacije sa stabilnom situacijom gdje se političari ne bore na uštrb ekonomije – kaže Ratković dodajući i da nema riječi za trenutne postupke vladajuće strukture.

– Ovo se samo dešava u našoj zemlji, mimo drugih zemalja. Mi smo zemlja evropska, i geografski i po nekoj tradiciji, ali ima i jedan dio građana koji su takve svijesti da podržavaju i ovakav vid politike. To će biti na štetu svih nas, ali je na građanima sada da izaberu proevropske snage, jer to nije urađeno ni 2020. godine ni na serijama lokalnih izboria – kazao je Ratković smatrajući da je sve išlo na štetu građana.

Ako većina želi, neka propadamo

– Sada ćemo da vidimo, pa ako većina želi da propadamo neka propadamo – poručio je naš sagovornik.

Ukidanje nacionalne kompanije Montenegro erlajnz takođe smatra političkom odlukom koja je napravila veliku štetu našem turizmu.

– Opet je bila slična mjera. Prizemljili su avione MA, a imali smo oko 50 otvorenih destinacija odakle su naši avioni dovodili goste. Umjesto da se ide na reorganizaciju i sanaciju nacionalne avio-kompanije, da imamo više aviona da slete i da bude više destinacija sa kojih dovodimo goste mi ukidamo Montenegro erlajnz. Apsurd – kazao je Ratković dodajući da je prethodnoj vladi obrazloženje bilo to što nema mogućnosti da se situacija u toj kompaniji sanira.

– To je normalno bila manipulacija jer ništa nije smetalo da se firma dokapitalizuje i reorganizuje. Zbog takve političke odluke sada nemamo pokriveno oko 50 avio-linija sa raznih adresa odakle su nam gosti dolazili organizovanim avio-prevozom, jer se radilo o organizovanom turizmu koji smo imali. Ne vidim ništa da se ozbiljno sada radi na punom osposobljavanju nacionalnog avio-prevoznika za podršku obnovi organizovanog turizma u Crnoj Gori. I dalje smo koncentrisani na političke teme, na izbore, a ekonomija je u drugom planu. Sve to plaćaju građani, odnosno oni koji su dali legitimitet nezdravoj i neproduktivnoj politici koja je suprotna vitalnim interesima građana, koji sa ogromnom većinom podržavaju evropski put svoje domovine i očuvanje njene ekonomske i političke suverenosti – poručuje Ratković, naglašavajući da je to tužna karakteristika naše zemlje i da ne vidi još jednu takvu zemlju u regionu i Evropi.

– Da tako neko organizovano radi protiv sebe, ne postoji. To je valjda neka faza koju moramo da prođemo. Plaćaju građani, privreda i međunarodni ugled naše zemlje. Čiji je to interes, stvarno ne znam – kaže Ratković.

I dalje, kako ističe, nemamo ozbiljnu turističku strategiju, niti povratak na organizovno tržište.

– A imamo marketing strategiju, koja je rađena 2018. godine, koju su radili španski eksperti i koju je Vlada tada prihvatila. To su bila dobra rješenja, ali na implementaciji nije ništa rađeno. Zbog korone se nije mogla primijeniti 2020. godine, ali kasnije jeste. Mislim da ćemo zakasniti sa svim neophodnim promjenama i do 2024. nećemo ništa uraditi – kaže Ratković poručujući da su sada na potezu građani na predsjedničkim izborima.

– Valjda će biti i neki parlamentarni izbori u dogledno vrijeme. Da pokušamo da izaberemo vlast koja će nas vratiti na evropski kolosijek i da nas usmjeri na rješavanje gorućih problema naših građana i države, a ne na pitanja promjene karaktera države, sa kim će biti, pod kim će biti itd – zaključuje Ratković.

Zadnje dvije godine izgubljene u turizmu

Ratković podsjeća na zadnje dvije godine koje su izgubljene za crnogorski turizam.

– Naročito je izgubljeno u smislu organizovanog turističkog prometa. Hrvatska je to obnovila 2021. godine, a 2022. je tu bila jako dobra. I druge zemlje Mediterana su radile na tome i značajno napredovale, a naša zemlja se zadovoljava regionom. Evo sad smo imali sajam u Berlinu i čujem jednu bizarnu vijest da je naša Nacionalna turistička organizacija otišla tamo i sklopila dva ugovora o saradnji sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom!? Da li se zbog toga ide u Berlin, a tu smo jedni pored drugih. Da nije tužno, bilo bi jako smiješno – poručuje Ratković.

Analitika

Komentariši