Ruska procjena: Đukanović jedini veliki igrač, male šanse Mandića i Milatovića, Bečić nebitan

Priredio: V.J.

U Crnoj Gori se nastavlja teška politička konfrontacija oko daljnjih odnosa s Moskvom, Beogradom i Evropskom unijom (EU), kao i oko položaja Srpske pravoslavne crkve — piše „Известия“.

Ovaj pro-kremaljski dnevni list u jučerašnjoj analizi tekuće kampanje za predśedničke izbore tvrdi da najveće šanse za pobjedu ima Milo Đukanović, a da je najistaknutiji od protivkandidata Andrija Mandić.

„Mandić se zalaže za što bržu normalizaciju odnosa s Ruskom Federacijom i Srbijom, za povlačenje priznanja Kosova, odustajanje Podgorice od antiruskih sankcija, pa čak i za izlazak te zemlje iz NATO-a”.

„Čak i da Mandić pobijedi, što je, zapravo, vrlo malo vjerovatno, Zapad neće dopuštiti da zemlja puno promijeni pristup”.

List navodi preliminarne procjene da „Đukanović i Mandić ulaze u drugi krug”, a da će „aktuelni predśednik dobiti oko 55 odsto glasova, a čelnik Demokratskoga fronta oko 45 odsto”.

Poslije Mandića, navode, „Jakov Milatović je drugi kandidat koji bi teoretski mogao nametnuti borbu Đukanoviću”.

Ruski list kandidata Aleksu Bečića smatra nebitnim i ne pominje ga u svojoj analizi.

„Известия“ kritikuje Mila Đukanovića da je, nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, „počeo krčiti put aktivnome putu ka euroatlantskim integracijama sa svim atributima koji prate taj proces, diktiranim vremenom i međunarodnom situacijom: priznanjem Kosova, ispoljavanjem rusofobije i sličnog odnosa prema Srbima, pridružujući se optužbama Zapada protiv Moskve i Beograda”.

„Specifičnost je da na političkom terenu Crne Gore zapravo postoji samo jedan veliki i uticajan igrač — Milo Đukanović, koji posljednjih 30 godina naizmjenično vodi državu i obnaša razne dužnosti. Uprkos činjenici da opozicija ima većinu u parlamentu od 2020. godine, Demokratska partija socijalista Đukanovića i ljudi bliski njemu i dalje kontrolišu sve ključne procese u državi”.

Ruska „Известия“ piše da „istina, mnogi Crnogorci ne žele potpuni prekid odnosa s Ruskom Federacijom i Srbijom iz ekonomskih, istorijskih i kulturnih razloga, ali oni istovremeno žele u EU”.

„Prema posljednjim službenim anketama, 76 odsto građana je za članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji. U tom kontekstu jednostavno ne vrijedi očekivati kardinalne potrese”.

„Nakon predśedničkih izbora, slijede prijevremeni parlamentarni izbori, na temelju kojih Đukanović želi formirati stabilnu vladu privrženu evropskim idealima”, procjenjuje „Известия“.

„Za njega je to važno upravo sada, kada je, u kontekstu akutne političke i ekonomske krize, zaustavljen proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Ova balkanska se država ranije smatrala glavnim kandidatom za skori pristup EU”.

Antena M

Komentariši