Šaviv ponovo radi kampanju za Mandića

Kompanija britansko-izraelskog političkog konsultanta Arona Šaviva radiće predsjedničku kampanju za lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede blizak vrhu tog političkog saveza saopštio je da je nastavak saradnje sa Šavivom logičan imajući u vidu da je već radio kampanju za njih za 2016. godinu ali i preko povezanih lica predsjedničku kampanju za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Biće to potpuno inovativna, moderna i pomiriteljska kampanja koja će uključivati sve narode u Crnoj Gori. Dosad neviđeno, pod nazivom Gradimo budućnost, čuvamo tradiciju”, rekao je izvor Pobjede napominjući da se očekuju iznenađenja.

Demokratski front je u izvještaju o troškovima u kampanji, 2016. godine prijavio da je konsultantskoj agenciji ,,Šaviv stratedži end kampejns“ za usluge u toku predizborne trke platio 60.000 eura.

Na sajtu Šavivove kompanije piše da je on vodeći međunarodni politički strateg koji je savjetovao neke od najboljih političkih lidera širom Europe, Azije i Afrike. Šaviv je, kako se navodi, radio s visokim političkim čelnicima u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajlandu, Ukrajini, Španiji, Egiptu i Hrvatskoj.

Navodi se da je njegova kompanija specijalizovana za izborne kampanje desnog centra i da nudi ispitivanja javnog mnjenja, strategiju kampanje, upravljanje i komunikacione usluge političkih stranaka i kandidata.

Šaviv je od strane specijalnog tužioca Saše Čađenovića 2019. godine bio osumnjičen je za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, kao rezultat istrage koju crnogorsko tužilaštvo vodi protiv bivšeg agenta CIA Džozefa Asada i još osam osoba osumnjičenih da su pokušali da pomognu proruskim zavjerenicima da obore vladu tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

“Specijalno državno tužilaštvo je tokom istrage koja je pokrenuta protiv J. A. (Džozef Asad) i još osam lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja, a u vezi pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore 16. oktobra 2016. godine, došlo do dokaza koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je i lice A. S. (Aron Šaviv) državljanin Velike Britanije i Izraela izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zbog čega je prema istom donijeta i naredba o proširenju istrage”, kazao je 2019. godine specijalni tužilac Saša Čađenović na konferenciji za medije u Podgorici.

Optužnica protiv Šaviva nikada nije podignuta a Saša Čađenović je krajem prošle godine uhapšen pod sumnjom za stvaranje kriminalne organizacije i za zloupotrebu službenog položaja.

Pobjeda

Komentariši