Śeverna Koreja ispalila neidentifikovanu balističku raketu

Śeverna Koreja ispalila je najmanje jednu balističku raketu, saopštila je južnokorejska vojska, uoči zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje, koje treba da se održe iduće neđelje.

„Śeverna Koreja je ispalila neidentifikovanu balističku raketu ka Istočnom moru“, saopštio je južnokorejski generalštab, koristeći svoj naziv za Japansko more.

Japan je takođe potvrdio da je Śeverna Koreja ispalila raketu. Japansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Pjongjang izvršio „moguće lansiranje balističke rakete“, bez dodatnih detalja.

Ovo se događa u vrijeme kada SAD i Južna Koreja pripremaju vježbe simulacije iduće neđelje u Vašingtonu i razgovare o mjerama koje treba preduzeti u slučaju da Pjongjang bude koristio nuklearno oružje. Śeverna Koreja je juče zaprijetila da će reagovati upotrebom kontramjera „bez presedana“ na buduće američko-južnokorejske manevre, smatrajući ih pripremom za oružani sukob.

Ukoliko Vašington i Seul sprovedu te vježbe „oni će biti suočeni sa kontramjerama… snažnim i bez predsedana“, naveo je, u saopštenju, portparol śevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol, koji je preuzeo dužnost u maju 2022. uz obećanje da će zauzeti čvrst stav prema Pjongjangu, povećao je broj vojnih vježbi koje se održavaju zajedno sa SAD. One su bile znatno smanjene tokom pandemije koronavirusa.

Komentariši