Sindikat zapošelnih RTCG uputio otvoreno pismo: Finale četvoromjesečnog odugovlačenja i manipulacija menadžmenta RTCG-a

Sindikat zapošelnih RTCG uputio je otvoreno pismo predśedniku Crne Gore, Skupštini, Vladi i Ministarstvu finansija govoreći o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze zapošleni u tom mediju.

Pismo prenosimo integralno.

Uvažena gospodo,

obraćamo Vam se zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze zaposleni RTCG-a jer se već četvrti mjesec ne postiže dogovor sa menadžmentom naše kuće o povećanju zarada u skladu sa preporukama Ministarstva finansija koje se odnose na primanja zaposlenih u javnom sektoru.

Kao što je poznato, u pitanju je mjera kojom se pokušavaju sanirati posljedice inflatornog udara na najugroženiju kategoriju zaposlenih (kategorija D).

U RTCG-u radi oko 650 zaposlenih koji pripadaju ovoj kategoriji.

Dok u zemljama širom Evrope svjedočimo masovnim protestima, štrajkovima, blokiranju saobraćaja čiji je cilj da vlade tih zemalja popuste pred sindikalnim zahtjevima radnika, u RTCG-u imamo apsurdnu sindikalnu situaciju. Naime, Vlada Crne Gore je radnicima u javnom sektoru kojem pripada i RTCG za kategoriju D odobrila povećanje od više od 20 procenata, ali se zbog konstantnih opstrukcija menadžmenta koji u komunikaciji sa Sindikatom zaposlenih RTCG-a svakodnevno iznalazi nove izgovore, zahtjeve i uslove, dogovor ne postiže. Poslije prvobitnih ignorisanja naših zahtjeva za povećanjem zarada počev od januara tekuće godine, koje smo inicirali još u novembru prethodne godine, danas se suočavamo sa konstantnim odugovlačenjem pregovora, fingiranjem istih i pokušajima stvaranja razdora među zaposlenima.

Generalni direktor Boris Raonić je 4. aprila na Skupštini našeg Sindikata kojoj su prisustvovali pojedini članovi Savjeta RTCG-a i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore, javno rekao da je menadžment za povećanje u ovoj godini izdvojio milion eura, a potom to i potvrdio na sjednici Savjeta RTCG-a u prenosu na RTCG2 13. aprila ove godine. Na toj sjednici je u javnost poslata poruka o jedinstvenom rješenju oba sindikata i menadžmenta, uz minimalne korekcije i preporuku za hitno postizanje dogovora. Međutim, generalni direktor je obmanuo i javnost Crne Gore i zaposlene u RTCG-u.

Umjesto da zaposleni D kategorije koji u RTCG-u svakodnevno stvaraju program za platu koja se kreće od minimalca do ispodprosječne crnogorske plate, osjete benefite povećanja zarada po jasnim preporukama Ministarstva finansija, menadžment nakon Sjednice savjeta održane 13. aprila, na zaprepašćenje našeg Sindikata (koji dugo i strpljivo učestvuje u pregovorima pokušavajući da izbjegne od strane članstva očekivane radikalnije metode sindikalne borbe), traži smanjenje predloženih koeficijenata za ionako ugrožene radnike i povećanje koeficijenata za rukovodioce koji, inače, ne pripadaju kategoriji D. Ovo i pored eksplicitno navedenog stava ministra finansija da njegov resor neće dati saglasnost na povećanje zarada zaposlenih na rukovodećim pozicijama, odnosno svima onima koji ne pripadaju grupi D poslova. Kako je ovo finale četvoromjesečnog odugovlačenja i konstantnih manipulacija od strane menadžmenta RTCG-a, shvatili smo da u ovaj proces moramo uključiti institucije sistema sa nadom da će se pronaći rješenje za ozbiljan problem u kojem se našao Javni servis.

Pošto je Javni servis medij koji svakodnevno izvještava javnost o najširem spektru tema i problema našeg društva i otvara vrata svih crnogorskih institucija uključujući i ove kojima se danas obraćamo, smatramo da imamo obavezu da Vas i ukupnu javnost informišemo o tome što se dešava u RTCG-u.

Iako je generalni direktor, Boris Raonić, došao na čelo RTCG-a uz poruku da je Bastilja pala, odgovorno tvrdimo da je nastavljena tradicija svih prethodnih direktora. Danas je RTCG medijska kuća čija je zgrada iznutra pretvorena u veliko gradilište, u kojoj se za renoviranje zgrade, koju su svi prethodni direktori redovno renovirali, troše nama nepoznate sume novca, u kojoj su netransparentne takozvane varijabile, u kojoj se štedi na minimalnim povećanjima zarada za zaposlene, a o ulaganju u njihovo profesionalno usavršavanje da i ne govorimo. Danas je RTCG medijska kuća koja finansira putovanja članova menadžmenta na razne egzotične destinacije i u kojoj se radnicima koji ukazuju na sve to u 21.vijeku ugrožava zakonom zagarantovano ljudsko pravo na sindikalnu aktivnost time što se prave spiskovi sindikalaca i šalju im se pojedinačni pozivi za sastanak sa generalnim direktorom.

Iako zaposleni RTCG-a već četiri mjeseca čekaju na povećanje plata po preporukama Ministarstva finansija, menadžment RTCG-a nema volje za to, dok generalni direktor Boris Raonić svakog mjeseca prima skoro 5 prosječnih crnogorskih zarada (3500 eura), a predsjednik Savjeta gotovo dvije prosječne crnogorske zarade (1400 eura).

Kao zaposleni u mediju koji je ogledalo Crne Gore, u mediju koji sagledava probleme našeg društva čineći ih vidljivim, ovim putem apelujemo na Vas u nadi da ćete Vi sagledati naš problem i doprinijeti njegovom rješenju u interesu zaposlenih u Javnom servisu i cjelokupnog crnogorskog društva


Related posts

Leave a Comment