Snimak ubistva zarobljenog ukrajinskog vojnika hit na prokremaljskim društvenim mrežama

Ubistvo rafalnom paljbom nenaoružnog, zarobljenog vojnika koji je na naredbu ruskih agresora da skine oznake ukrajinskih oružanih snaga uzvratio  pokličem „Slava Ukrajini“ postalo je hit na prokremaljskim društvenim mrežama, gdje se svi raduju i smiju što je tako kažnjen drski Ukrajinac.

Možemo samo nagađati zašto su ubice ukrajinskog zarobljenika to sve snimali i objavili kao herojski čin kod ruskih korisnika društvenih mreža, ali čitava Ukrajina i civilizovani svijet bili su zgroženi. I u ratu postoje pravila. O tome govore međunarodne Ženevske konvencije. Ali ovo monstruozno ubistvo samo svjedoči da je ruska okupatorska vojska došla je sa jednim zadatkom u Ukrajinu – da fizički uništi svakoga ko se suprotstavlja moskovskoj invaziji.

Ovaj heroj, koji je, izgleda, ostao sam, bez živih saborca i bez municije mirno je primio ruske hice smrti, bez straha i bilo kakve bojazni, znajući da se nalazi na svojoj zemlji koju je branio od snaga ruskog Zla. Takvih i tako ubijenih ukrajinskih vojnika bilo je više, samo ih okupatori nijesu snimali i objavljivali zvjerska ubistva kako bi u njima uživalo rusko društvo, koje u sve više gubi uobičajene ljudske osobine – saosjećanje, čast, viteštvo… Kremaljska propaganda utiskuje u glavu ruskog čovjeka samo niske instinkte i želje, koje se graniče sa animalnim.

Poslije rezanja genitalija živom ukrajinskom vojnom zarobljeniku uz prikazivanje toga snimka, vidimo i druga Zvjerske ponašanja „ruskih osloboditelja“, koji izgleda došli da oslobode ukrajinski narod od svega humanog i da instaliraju u glavama građana mentalno Zlo u obliku „ruskog svijeta“. Zato je ovaj rat ne samo civilizacijske prirode i egzistencijalnog karaktera, da li će preživjeti ukrajinski narod kao politička nacija ili ne, nego i kao izazov svemu čovječanstvu u smislu sprječavanja namjere moskovske horde da pokori slobodarsku većinu čovječanstva. Ako ovakve ideje Kremlja želji podržati Kina ili još neko neka o tome progovore otvoreno, umjesto što se skrivaju iza nekih formulacija o postizanju mira bez opredjeljenja ko je agresor i počinitelj Zločina na tuđoj zemlji. Ako Peking želi biti neutralan između borbe čovjeka i Zvjeri, neka takvim i ostane. To bi značilo, zapravo, da je civilizacijski stao uz opoziciju ljudskosti.

Čovječanstvo je stvorilo koaliciju protiv kremaljskih zlikovaca, ali i Moskva ne spava, nego pokušava da pronađe saveznike, da nanjuši ko ima narav sličnu njoj. Neke je već namirisala, neki su sami, bez skrivanja, potrčali u zagrljaj kremaljskih monstruma. Neki nas, čak, uvjeravaju da ostali humani ali smatraju neophodnim da se pokaže razumijevanje za Zvijeri. Pri tome zaboravljaju na povijesnu istinu da je „gotovo nemoguće dogovoriti mir sa onima koji su došli da te ubiju“. Ovo su riječi bivše izraelske  primjerke Golde Meir, koja je odrasla u meni susjednom kvartu, u centru Kijeva.

Moldavija počela  svoj izlazak iz SND prestankom financiranja televizijskog kanala „Mir“ koji se ne pridržava koncepcije nezavisnog i objektivnog izvještavanja. Lokalno predstavništvo televizije „Mir“ bilo je zatvoreno kao i dva ruskih web portala. Tako je, napokon, Kišinjev počeo borbu sa ruskom propagandom na svojoj teritoriji, kad je shvatio da Kremlj preko poslušnih medija sije mržnju prema moldavskoj državnosti, nacionalnim simbolima i vrijednostima.

Za kaznu Kišinjevu, Moskva je uvela trgovinske restrikcije prema moldavskom izvozu u Rusku Federaciju. To je bio bolesni ekonomski udarac, ali se Moldavija uspjela preorijentisati i proizvodnju namijenjenu ruskom potrošaču preusmjeriti u zemlje EU. To je uspjelo i isplatilo se. Sada zemlje EU zauzimaju prvo mjesto u vanjskotrgovinskom bilansu zemlje. Pri tome, uspješno je zaustavljena propaganda ruskog svijeta i rusizma kao moderne forme ruskog fašizma u Moldaviji.

Ponašanje ruskih fašista u Ukrajini bilo je monstruozno, uz okupaciju teritorija široko je praktikovano silovanje žena, djece i starica, mučenja nevinih ljudi, masovna ubistva civilnog stanovništva. Rusističko političko rukovodstvo Kremlja cinično je raketiralo većinom nevojne ciljeve,ukrajinske civilne energetske objekte, što je ratni zločin, a ruske rakete provokativno su nadlijetale moldavsko tlo, pri čemu je njih nekoliko srušeno tako blizu da su padale nadomak granice sa Ukrajinom.

Službeni Kišinjev sada mora donijeti odluku da li se spreman čvrsto oduprijeti ruskoj hibridnoj invaziji na zemlju. U planovima Kremlja okupacija Moldavije bila je pod brojem jedan, u slučaju kapitulacije ukrajinske vojske. Situacija je sada postala takva: ili si u frontu borbe sa ruskom agresijom protiv evropske civilizaciji ili postaješ žrtva moskovske invazije s posljedicama koje su vrlo vidljive na primjeru rata u Ukrajini. Riječi „Sloboda ili smrt“ postaju ne samo poklič borbe za odbranu nacionalnih interesa, nego životni moto za sadašnje političko rukovodstvo i proevropski orijentisane moldavske građane.   

AntenaM

Komentariši