Spajić nije bio spreman za Otvoreni Balkan, Milatović jeste

Zalažem se i za dodatno unapređenje Berlinskog procesa, Cefte, kao i inicijative poput Otvorenog Balkana. Mislim da bi Crna Gora mogla da da značajan doprinos i dodatno unprijedi životni standard građana, rekao je Milatović podržavajući tu inicijativu. Spajić koji se snažno protivi toj inicijativi nije primijećen na predizbornim skupovima Milatovića kao predsjedničkog kandidata

Predsjednik PES i njegov zamjenik u samo nekoliko nedjelja iznijeli različite ocjene o kontroverznoj regionalnoj inicijativi

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i njegov zamjenik Jakov Milatović koji je predsjednički kandidat tog pokreta u samo nekoliko nedjelja iznijeli su različite ocjene o tome da li Crna Gora treba da pristupi kontroverznoj inicijativi Otvoreni Balakan iza koje stoje srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tako je Spajić 6. februara na TV Nikšić, u momentu kad je bio predložen za predsjedničkog kandidata od strane Pokreta Evropa, sad kazao je da misli da ,,nismo spremni u ovom trenutku za Otvoreni Bakan”.

-Treba biti potpuno fokusiran na evropske integracije. Mislim da je ovo jako siromašan region koji je, moramo to da priznamo htjeli ili ne, evropska provincija. Mi umjesto da želimo da sarađujemo sa drugima koji su mnogo veći i bogatiji od nas sa kojima bismo mogli da profitiramo, mi gledamo koju od država iz regiona ćemo prvo posjetiti. Mislim da moramo fokus da damo na velike zemlje gdje su velike inovacije, gdje se, narodski rečeno, vrti puno novca. To u našem regionu ne možete, vrlo teško. Nema uslova za to, rekao je Spajić na RTV Nikšić otvoreno se suprostavljajući toj inicijativi.

U toj regionalnoj inicijativi participiraju Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija ali do sada niti jedna država, osim Srbije, nije ratifikovala bilo koji sporazum.

Za razliku Spajića, Milatović je međutim jasno podržao tu inicijativu na predsjedničkoj debati održanoj u četvrtak na Javnom servisu..

-Što se mene tiče, mislim da je svaka inicijativa koja ima za cilj regionalno ekonomsko udruživanje dobra. Što se pitanja Srbije tiče, ja sam više puta i u razgovorima sa ministarkom u Vladi Srbije gospođom Matić, koja je resorna ministarka za trgovinu, i sa ministarkom privrede, i u brojnim susrestima sa ministrima u Vladi Srbije, imao nastupe da zaista mislim i da smatram da mi sa Srbijom moramo i treba da imamo najbolje moguće odnose, ne samo zato što je ona naš najvažniji trgovinski, i turistički partner, nego što je za najveći broj građana u Crnoj Gori, Srbija više od ekonomije, i za najveći broj građana u Srbiji, Crna Gora je puno više od ekonomije. I u svom profesionalnom angažmanu, u nekom periodu od prethodnih deset godina, i prije nego što sam došao u Vladu Crne Gore, jako sam puno truda uložio u unapređenje regionalnih odnosa na Zapadnom Balkanu, rekao je Milatović.

Spajić, koji se snažno protivi toj inicijativi nije primijećen na predizbornim skupovima Milatovića kao predsjedničkog kandidata.

Milatović je kazao Crna Gora mora da ima najbolje moguće odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i regije. Regionalne integracije su temelj evropskih, svaka inicijativa u tom pravcu je ono što podržavam i što ću kao predsjednik sjutra podržavati.

– Zalažem se i za dodatno unapređenje Berlinskog procesa, Cefte, kao i inicijative poput Otvorenog Balkana. Mislim da bi Crna Gora mogla da da značajan doprinos i dodatno unprijedi životni standard građana, rekao je Milatović.

Od predsjedničkih kandidata inicijativu Otvoreni Balkan osim Milatovića, podržavaju i Andrija Mandić i Goran Danilović, dok Aleksa Bečić nije imao na debati precizan stav. Snažno protiv su Milo Đukanović i Draginja Vuksanović-Stanković.

Pobjeda

Komentariši