Sretenjska vjerovanja o predśednikovoj rupi

piše: Dragoljub Petrović

Razna narodna vjerovanja oko Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, najviše su vezana za naše uvažene sugrađane međede, zato što Srbi obožavaju da idu mečki na rupu.

Ako je Dan državnosti Srbije sunčan dan, kaže narodno vjerovanje, i međed prekine zimski san, izađe iz jazbine, prepane se svoje śenke i vrati nazad u jazbinu, zima će potrajati još šest neđelja, dva dana, tri sata i 47 sekundi.

Procedura u srpskom narodu za utvrđivanje kolko će da potraje zima, dakle, jasna je ali bezbjednosno rizična: za Sretenje Srbin mora da nađe jazbinu u kojoj spava međed, i onda cio dan da provede ispred jazbine ne bi li saznao koliko će još da traje zima.

U normalnim državama jednostavnijih procedura odavno su smislili meteorološku prognozu, izrazito bezbjedniji način utvrđivanja vremenskih pojava, i jedino još Srbi više vjeruju međedima nego meteorolozima, pa su svakog 15. februara spremni da idu mečki na rupu, iako bi daleko bezbjednije bilo da idu meteorologu na rupu.

Tako da ima i drugih vjerovanja iz bogate srpske sretenjske prakse odlaženja mečki na rupu: ako međed za Sretenje prekine zimski san, izađe iz jazbine, primijeti nekog Srbina u blizni i počne da ga hvata, zima će potrajati još najmanje šest neđelja, dva dana, tri sata i 47 sekundi, ali će taj Srbin potrajati još od tri do šest minuta, u zavisnosti koliko brzo umije da trči.

Jedino Srbi idu mečki na rupu da vide ne samo koliko će potrajati zima, nego da vide koliko će potrajati i oni sami ako se međed probudi iz zimskog sna dok oni čuče ispred jazbine, iako bi Srbi, da ne idu mečki na rupu, potrajali znatno duže. Lood narod!

Međutim, među naprednjacima ima nekih novijih sretenjskih vjerovanja:

– ako glavni urednik Informera na Sretenje izađe iz svoje jazbine a neka žena ga šutne u zadnjicu, narod će ogrijati sunce.

– ako bizon na Sretenje izađe iz svoje jazbine, i saplete se, pašće Vlada. Đukanović.

– ako predśednik Vučić na Sretenje izađe iz svoje jazbine da podijeli Sretenjsko ordenje svima koji su prijethodnih godina došli predśedniku na rupu, moći ćete da saznate ne samo ko je prijethodnih godinu dana predśedniku došao na rupu, nego i ko je predśedniku prijethodnih godinu dana ušao u rupu. Pa je Sretenjski orden prošle godine dobila Uzelac Gordana, novinarka iz rupe, što je svakako podsticaj svima koji dođu predśedniku na rupu da nastave polako u pravcu rupe.

A ove godine će Sretenjski orden dobiti, između ostalih, Laza Ristovski (podržao predśednika Vučića na aprilskim izborima), Radmila Bambić Živković (podržala predśednika Vučića na aprilskim izborima), Konstantin Kostjukov (podržao predśednika Vučića na aprilskim izborima i bio na listi SNS na izborima), Verica Rakočević (podržala predśednika Vučića na aprilskim izborima), što odaje utisak da ordenje nisu dobili za svoj umjetnički dojam, nego zato što su došli predśedniku na rupu, pa i učinili korak dalje ka rupi…

Vjeruje se među građanima & javnim ličnostima, da ako ti predśednik na Sretenje dodijeli orden, to je jasan pokazatelj da odlazak mečki na rupu čisto gubljenje vremena, jerbo je mnogo bolje 365 dana predano pokušavati da predśedniku uđeš u rupu pošto je velika vjerovatnoća da će predśednik potrajati znatno duže od zime, zbog koje se ide mečki na rupu.

Potrajaće bar šest godina, šest neđelja, dva dana, tri sata i 47 sekundi, jer je sve veći red ispred predśednikove rupe.

Danas.rs

Komentariši