Svi trajekti Pomorskog saobraćaja danas isplovljavaju iz Kamenara

Svih šest trajekata kompanije Pomorski saobraćaj će danas isploviti sa pristaništa u Kamenarima, saznaje Pobjeda. Prema saznanjima naše redakcije, pravni tim Pomorskog saobraćaja tražio je od Privrednog suda da im se omogući privremeno obavljanje prevoza trajektima na relaciji Kamenari – Lepetane, nakon što je Morsko dobro 17. februara jednostrano raskinulo ugovor sa tim preduzećem za održavanje te linije.

Hercegnovska kompanija traži od Privrednog suda privremenu mjeru da im se vrati trajektna linija do završetka spora sa Morskim dobrom

– Nalaže se protivniku predlagača (Morskom dobru) da predlagaču (Pomorski saobraćaj) omogući neometano korišćenje dijela morskog dobra radi obavljanja djelatnosti linijskog trajektnog pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetane po osnovu Ugovora o korišćenju morskog dobra broj 0210-139/3 dana 18. februara 2004. godine i Aneksa ugovora o korišćenju morskog dobra broj 0210-478/10 od 6. avgusta 2019. godine, te da isti oslobodi od lica i stvari, pod prijetnjom prinudnog izvršenja – navedeno je u prijedlogu upućenom Privrednom sudu u koji je Pobjeda imala uvid.

Imajući u vidu da je aneksom održavanje te linije omogućeno do dodjele koncesije, te da nikada nije raspisan konkurs, a kamoli dodijeljena koncesija za pomorski saobraćaj na toj relaciji, advokati Pomorskog saobraćaja naglašavaju da ugovor nije mogao da prestane da važi, niti je mogao biti raskinut jednostavnom izjavom volje Morskog dobra, posebno bez navođenja bilo kojeg razloga koji ima uporište u ugovoru ili zakonu.

Napominju da Pomorski saobraćaj nikada nije obaviješten da krši bilo koju ugovornu obavezu, već da im je naprasno dostavljeno obavještenje o jednostranom raskidu ugovora. Pritom, Morsko dobro nije navelo šta je razlog takvom postupanju i kršenju ugovornih obaveza.

Kako je navedeno u dokumentu upućenom Privrednom sudu, zatražena privremena mjera bi se izdala na teret i rizik Pomorskog saobraćaja i trajala bi do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, koji će to preduzeće pokrenuti tužbom u roku od 30 dana od prijema odluke suda.

Iz Pomorskog saobraćaju su ranije rekli da su odlukom Morskog dobra prisiljeni da prekinu saobraćaj na toj trajektnoj liniji. Vlada je potom dala saglasnost na izmjene Statuta Morskog dobra, koji toj kompaniji omogućavaju bavljenje pomorskim prevozom i od 18. februara tu liniju ,pokriva“ trajekt ,,Vasilije“ kompanije Briv Constraction iz Kotora.

Taj je trajekt kapaciteta 20 vozila, zbog čega se prave velike gužve i u Kamenarima i u Lepetanima i po sat čeka na ukrcaj. „Vasilije“, osim toga, nema licencu za prevoz putnika, jer je do sada korišćen kao barža za prevoz građevinskog materijala.

Abazović prezadovoljan

– Ako nijeste sigurni u prevoz ,,Vasilija“ koji radi besprekorno, imate mogućnost da idete okolo – poručio je juče premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i naveo da je Crna Gora „već imala tragediju kad je dozvolila mafijašima da upravljaju privrednim dobrima“, dodajući da su to riješili otkaznim rokom Pomorskom saobraćaju.

– Crna Gora radi sa jednim trajektom koji je ustupila društveno odgovorna firma, za razliku od Pomorskog saobraćaja koji nije htio da sačeka 10-15 dana. Da je Crna Gora upravljala linijom umjesto tajkuni, sad bismo imali trajekte na električni pogon najnovije generacije – rekao je Abazović u Vili „Gorica“ na svečanosti za vatrogasce-spasioce koji su učestvovali u spasilačkoj akciji u Turskoj.

– Prekinut je Gordijev čvor. Imaćemo svoje trajekte i zarađivaćemo od njih – kazao je Abazović i poručio da je interes građana na prvom mjestu.

– Želimo trajektu ,,Vasilije“ dug vijek, nek prevozi narod besplatno, dok tu uslugu ne stavimo potpuno u funkciji građana – saopštio je Abazović i naveo da su vlasnici Pomorskog saobraćaja „ekstremno bahati i da je trebalo da finansiraju kampanju Mila Đukanovića“.

Dodao je da će do sezone trebati pet trajekata i da su pokrenuli veliku ofanzivu, pa uskoro očekuje dobre vijesti. Uvjeren je da su Bokelji oduševljeni ovim potezom Vlade.

– Do kraja godine ćemo biti potpuno kompletirani trajektima. Ima i opcija rentiranja, vidjećemo da li nam više odgovara da rentiramo plovila dok ne kupimo svoja – saopštio je Abazović.

U razgovoru sa više pravnika i advokata Pobjedi je rečeno da je Morsko dobro, kao državno preduzeće, obveznik Zakona o javnim nabavkama, odnosno da bi eventualna nabavka trajekata morala da bude sprovedena na osnovu javnog tendera. Ipak, ne isključuju mogućnost izuzetka u slučajevima od javnog interesa, kakav ovaj svakako jeste, imajući u vidu da je funkcionisanje stanovnika gotovo svih gradova u Boki otežano.

PKCG: Sezona u opasnosti

Privredna komora (PKCG) apelovala je juče da se u što kraćem roku nađe adekvatno rješenje i trajektna linija Kamenari – Lepetane uspostavi uz optimalnu funkcionalnost, sa punim kapacitetom prevoza.

– Očigledno je da trenutno rješenje nije održivo i da uzrokuje značajno teže uslove za normalno funkcionisanje saobraćaja, čime se nanosi velika šteta privredi i građanima – navodi se u saopštenju PKCG.

Sa druge strane, teretni saobraćaj se, kako se dodaje, u ovom trenutku neminovno realizuje preko Kotora, iako je kruzing sezona već otpočela sa najavom dolaska velikih kruzera u Luku Kotor u martu, što će dodatno opteretiti protok saobraćaja.

– Ovakvo stanje uzrokovaće direktnu štetu turističkoj privredi, stvoriti nova uska grla i satima produžiti vrijeme putovanja, u konačnom udaljavajući turiste i goste od naše ponude – smatraju u Komori.

Udruženje pomorskih kapetana traži kontrolu „Vasilija“

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore juče je hitno u cilju sigurnosti plovidbe, odnosno putnika, vozila i roba na liniji Kamenari – Lepetane pozvalo Upravu pomorske sigurnosti da obave vanredno utvrđivanje sposobnosti za plovidbu trajekta ,,Vasilije“.

Pozvali su i Direktorat za inspekcijski nadzor pri Ministarstvu kapitalnih investicija da izvrši inspekcijski pregled „Vasilija“ i drugih trajekata koje će JP Morsko dobro eventualno angažovati.

Pozvali su Vladu da, u svjetlu pomorske sigurnosti, još jednom razmotri odluku da li firma koja nema nikakvog iskustva u pomorskom menadžmentu može biti nosilac ove privredne aktivnosti.

Navode da su dešavanja oko linije Kamenari – Lepetane u velikom dijelu i posljedica ignorisanja i kršenja postojeće pomorske regulative od strane nadležnih organa koji su zaduženi za njihovo sprovođenje.

– Godinama je ovo udruženje upozoravalo nadležne na kašnjenje sa implementacijom međunarodnih pomorskih standarda, na bezbroj loših pomorskih zakonskih rješenja i na njihovu primjenu. Takođe, upozoravali smo nadležno ministarstvo i ostale relevantne državne organe na njihov nedostatak kapaciteta i nerazumijevanja ove specifične privredne djelatnosti. Tražili smo da se krene, po ugledu na druge pomorske zemlje, u izmjenu i dopunu pomorske regulative, prije svih Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, ali bez uspjeha – podsjetili su iz Udruženja i dodali da su njihovi prijedlozi i sugestije mahom odbijani.

Pobjeda

Komentariši