Todorović: Konstantna borba s mrakom u Crnoj Gori izrodila i svijetle trenutke poput podrške Ukrajini na Cetinju

U susret sjutrašnjem obilježavanju godišnjice od početka rata u Ukrajini, sagovornik Analitike poručuje da Crna Gora iz ukrajinskog iskustva može mnogo da nauči, prije svega o beskompromisnoj borbi. Kaže i da su trenutne crnogorske političke, društvene i intelektualne elite uglavnom pale na tom ispitu

“Pitanje vremena kada će Kremlj povesti rat protiv Zapada i van granica Ukrajine”

“Godišnjica zločinačke ruske agresije i nepokolebljivog herojskog otpora ukrajinskog naroda na Cetinju biće obilježena već dobro poznatim konceptom protestnih šetnji, uspostavljenih tokom prvih 100 dana svakodnevne podrške”, najavio je u razgovoru za Portal Analitika član neformalne grupe organizatora protesta, Stefan Todorović. 

Kako ističe Todorović, koncept sjutrašnjeg protesta podrazumijeva jasnu poruku podrške Ukrajini i brutalnu osudu kremaljskog režima izraženu kroz poznati cetinjski duh, ispisanu na glavnom transparentu koji predvodi šetnju.

“Za razliku od dosadašnjih protestnih šetnji, u petak će biti istaknuta i većina transparenata, odnosno poruka koje su građani Cetinjani slali tokom podrške u prethodnih godinu dana. Šetnju će da prate ukrajinske borbene pjesme i pokliči koji kulminaciju doživljavaju horskim pjevanjem ukrajinske himne ispred zgrade nekadašnjeg ruskog poslanstva na Cetinju”, kaže Todorović. 

Nakon himne, kako dodaje, uslijediće minut ćutanja za sve pale heroine i heroje ukrajinske nacije u njihovoj borbi za slobodu. 

“Nakon minuta ćutanja završavmo skup uz nadu da se sljedećeg dana, neđelje, mjeseca ili godine, nećemo morati ponovo okupljati povodom zvijerske ruske agresije”, poručuje sagovornik Analitike.

Putinova velikoruska politika sljedbenike ima i u CG 

Todorović podsjeća i da prvih dana ruske agresije na Ukrajinu, kad je vladala nevjerica kako u crnogorskom društvu, tako i u zapadnom demokratskom svijetu, kada se nije znalo ili nedovoljno vjerovalo da može ukrajinski narod i njegovo rukovodstvo pružiti stamen, dosljedan i herojski otpor Putinovom blickrigu i njegovoj zločinačkoj agresiji – u crnogorskom društvu nije vladala tako tiha i u javnosti, od strane političara i javnih djelatnika, mala i neosjetna podrška Putinovom zločinačkom naumu kakva uglavnom vlada danas. 

Herasimenko: Kremlj zainteresovan za destabilizaciju…

“U prvim danima rata na crnogorskim ulicama imali ste neskrivenu podršku ruskoj agresiji koja nije nailazila na osudu tadašnje vlasti koja je tek pod pritiskom Zapada nemušto i prećutno stala na stranu Ukrajine, ne osudivši odmah agresiju nego težeći nekom “neutralnom” stavu što se svakako odražavalo i na crnogorsko građanstvo”, podsjeća Todorović. 

Tada su se, dodaje, paralelno na crnogorskim ulicama održavali I protesti podrške ruskoj agresiji u Podgorici i Nikšiću i, takođe u Podgorici i na Cetinju nasuprot njima, protesti podrške Ukrajini, gdje se jasno osuđivala ruska agresija i nedvosmisleno pružala podrška ukrajinskom narodu. 

“Neuspjeli kremaljski blickrig, podržavaoce Putinove velikoruske antizapadne politike, koja svoje ne tako malobrojne sljedbenike ima i u Crnoj Gori u vidu velikosrpskih i antizapadnih političkih partija (DF, Demokrata, Evrope sad i GP URA), vjerskih organizacija (Crkve Srbije), raznih brastava (Tvrdoša, Miholjskoga zbora…) i nevladinih organizacija (Ne damo svetinje…) – samo je pritajio navedene aktere i vratio ih u rupe gdje čekaju povoljne međunarodne i unutarcrnogorske okolnosti kako bi opet izašli na svijetlo javnosti iz svojih duhovnih, društvenih, i narodnih anticivilizacijskih mrakova”, smatra Todorović. 

Konstantna borba s mrklim mrakom kakav neprekidno stanuje u Crnoj Gori morala je, kaže, izroditi i izrađa tako svijetle trenutke kakvi su se i dogodili u vidu svakodnevne podrške ukrajinskom narodu na Cetinju.

“Vjerujem da takav vid podrške na simboličnoj ravni znači puno ukrajinskom narodu, ali su Ukrajinke i Ukrajinci svakako pozvaniji od mene da daju odgovor na to pitanje. Ovom prilikom želim izraziti nemjerljivo poštovanje za sve ljude koji su svakodnevno pružali i dalje pružaju podršku Ukrajini i njenom narodu u njihovoj herojskoj borbi za slobodu. Ne iskazujem samo nemjerljivo poštovanje građanima Cetinja na njihovom svakodnevnom pružanju podrške ukrajinskom narodu, nego i svim ljudima u svijetu koji to svakodnevno čine na raznorazne načine i uz razne gestove. Vjerujem da time čuvaju obraz i dostojanstvo današnjem čovječanstvu dok Ukrajina evo godinu dana neprekidno krvari za slobodu zapadne, demokratske civilizacije”, navodi Todorović. 

Licemjerne izjave EU i međunarodne zajednice 

Sagovornik Analitike ukazuje na to da su građani Cetinja su tokom svakodnevnih protestnih šetnji permanentno svojim porukama ukazivali na sporost, neefikasnost, nejedinstvenost i nedovoljnu pomoć koju su EU i međunarodna zajednica pružala Ukrajini.

“Licemjerno je od Evropske Unije i međunarodne zajednice da permanentno izjavljuje kako Ukrajina herojskom borbom brani i slobodu Zapada, dok joj svjesno uskraćuje brzu i efikasnu pomoć za ostvarivanje te slobode, pozivajući se navodno na strah od Putinove reakcije koji uzgred otvoreno izjavljuje da u Ukrajini zapravo vodi rat protiv EU i tzv. međunarodne zajednice, odnosno Zapada”, ističe Todorović. 

Razvoj situacije nas, kako dodaje, upućuje da je samo pitanje vremena kada će Kremlj povesti svoj „sveti“ rat protiv „dekadentnog“ Zapada i van granica Ukrajine. 

“Zato EU i kompletna međunarodna zajednica mora što prije da se oslobodi zabluda u vidu šargarepa i štapova, odnosno da ekonomskim procesima može konstrolisati zahuktale velikonacionalne fašizme, previđajući da ih navedenim pristupom zapravo, samo dodatno hrani”, kaže Todorović. 

Na svjetskoj političkoj sceni to je, ističe, potvdio slučaj Rusije dok u regionu sprovođenjem sličnog modela politike prema Srbiji. 

“Crna Gora već neizdrživo na svojoj koži ośeća pogrešnost navedenih politika i pristupa kojima EU i tzv. međunarodna zajednica rješavaju probleme na Zapadnom Balkanu”, naglašava Todorović.

Sankcije ne mogu poremetiti destruktivno djelovanje Rusije 

Podrazumijeva se, kaže, da današnja imperijalna politika Rusije na Zapadnom Balkanu ima destruktivnu ulogu. 

Stava je i da uvođenje sankcija Rusiji od strane crnogorskih vlasti suštinski nijesu i ne mogu poremetiti destruktivno djelovanje Rusije u Crnoj Gori. 

“Da bi sankcije Rusiji imale smisla, crnogorske vlasti prvo moraju da se obračunaju s Crkvom Srbije kao glavnim ruskim igračem i proskijem u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Dok god Crkva Srbije u Crnoj Gori uživa status nedodirljivosti kad su u pitanju crnogorske institucije ili kako trenutno stvari stoje, dok god preko svojih partija i pojedinaca Crkva Srbije kontroliše crnogorske institucije, svaka priča i borba protiv ruskog malignog uticaja je izlišna”, izričit je Todorović. 

Napominje da ono što može da uradi Crkva Srbije u Crnoj Gori, isto to može uraditi i Rusija. 

“A svjedoci smo da Crkva Srbije gospodari Crnom Gorom te se zaključak o ruskom malignom uticaju sam nameće. Kad govorimo o ukrajinskom iskustvu, Crna Gora iz njega može mnogo da nauči. Ali prvo i osnovno što treba da nauči je – beskompromisna borba. Nažalost, trenutne crnogorske političke, društvene i intelektualne elite u najvećem broju su pale na tom ispitu”, ističe naš sagovornik. 

Crna Gora bila otvorena i za izbjeglice tokom devedesetih 

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori ima više državljana Ukrajine nego u bilo kojoj drugoj državi u susjedstvu. Todorović poručuje da ga raduje otvorenost i humana crta crnogorskoga društva koja se pokazala u slučaju ukrajinskih izbjeglica. 

“Crna Gora je bila otvorena i za izbjeglice tokom ratova devedesetih što nam služi na čast uz, ne mogu da ne pomenem, neoprostive slučajeve zločina počinjenih prema ljudima koji su svoju sigurnost tada potražili u Crnoj Gori. Nedavni slučajevi zabrane nastupa ukrajinsko-bjeloruskoga benda u Budvi i Kotoru podśećaju da su te strukture i dalje žive u Crnoj Gori i da posljedice njihovog djelovanja za sada izgledaju benigno, no postavlja se pitanje kakve bi bile u pogoršanim društvenim okolnostima”, ukazuje Todorović. 

Kaže da nema podatke koliko Ukrajinki i Ukrajinaca trenutno živi na Cetinju, ali da iz ličnog iskustva, susreta i druženja s pojedinim državljanima Ukrajine može da prenese pozitivne impresije Cetinjem i prihvatanjem od strane Cetinjana. 

“Slava Ukrajini! Da je vječna Crna Gora!”, poručuje Todorović. 

Komentariši