Trobojka nije bila državna zastava Crne Gore – zapis vojvode Ilije Plamenca

Sve su litije predvođene sveštenstvom Srpske crkve i ovo je očigledan primjer kako Srpska crkva prenosi duh netrpeljivosti prema svemu što ima crnogorski identitet. Mnogim učesnicima ove litije preci su se borili 1858. na Grahovcu baš pod zastavom kojoj oni sada zvižde, jer je sadašnja crnogorska zastava ništa drugo nego restilizovana crnogorska zastava iz Grahovačke bitke.

Aktuelno

Svjedoci smo da mnogi građani Crne Gore danas mrze crnogorsku zastavu, većinu među takvima na to podstiče Srpska crkva. Tako je Antena M 26. januara 2020. u članku “Nikšićanin razvio crnogorsku zastavu dok su pristalice SPC prolazile, masa burno reagovala Pogledajte snimak!”, izvijestila, ovako:

“U toku litije pristalica SPC u Nikšiću, jedan mladić razvio je crnogorsku zastavu – na to je masa reagovala zvižducima. To ga, međutim, nije obeshrabrilo, pa se uprkos povicima mase – zastava visoko zaviorila!”

Sve su litije predvođene sveštenstvom Srpske crkve i ovo je očigledan primjer kako Srpska crkva prenosi duh netrpeljivosti prema svemu što ima crnogorski identitet. Mnogim učesnicima ove litije preci su se borili 1858. na Grahovcu baš pod zastavom kojoj oni sada zvižde, jer je sadašnja crnogorska zastava ništa drugo nego restilizovana crnogorska zastava iz Grahovačke bitke.

VOJVODA ILIJA PLAMENAC 1882. OPISAO CRNOGORSKU DRŽAVNU ZASTAVU

Neki srpski nacionalni radnici u javnosti tvrde da je trobojka bila državna zastava u vrijeme knjaževine/kraljevine Crne Gore. Tvrdnja je neistinita.

Ilija Plamenac je 1882. opisao kako izgleda crnogorska državna zastava. To je predstavio istoričar dr Branko Babić u tekstu “Crnogorsko barjaktarstvo” koji je objavljivao kao feljton u Vijestima u avgustu 2010. i takođe kao feljton u listu Dan, u julu 2015. godine. Babić je 9. jula 2015. u nastavku feljtona  pod naslovom “Alajbarjak – državni barjak”, naveo:

“Go­di­ne 1882. sa­ču­van je iz­vor­ni opis cr­no­gor­skih voj­nih bar­ja­ka voj­vo­de Ili­je Pla­men­ca – ne­kom stran­cu za „knji­gu od za­sta­va”.”

Zatim je Babić citirao Iliju Plamenca:

“1. Državni ili alajbarjak u formi i razmjeru kao što vam nacrt pokazuje, ima na crvenom polju bijelog orla sa nezavisnom vladajućom krunom. U orlu nalazi se u nadprsju, ‘NI’ koje ime pokazuje vladanje nezavisno Nj.V.K. Nikola I . Ispod orla stoji lav u poziciji kao što vidite. Oko crvenog polja ima bijeli okra­ak sa zlatnim resama koje barjak ograničavaju. Kite stoje na crvenoplavetnobijelom držaču vezane ispod zlatnog koplja. Ovaj državni barjak diže se na viša državna zdanja kao Sv. Dvor, tvrđave, fabrike itd.

2.U crvenom polju leži bijeli krst, kao znak borbe za krst, vjeru i slobodu. Oko istog crvnog polja ima bijeli okrajak, a barjak utvrđen je na crvenoplavetnobijelom držaču, na vrhu kojeg je koplje. Slova u krstu `NI` znače borba za otačestvo i knjaza `NI`”.

Istoričar Babić je zaključio:

“Odavde proizilazi da je već osamdesetih godina XIX v. alajbarjak, iako glavni barjak cjelokupne Crnogorske vojske, postao državni barjak.”

ISTORIČAR BRANKO BABIĆ 2007. POTVRDIO DA JE ALAJBARJAK BILA I DRŽAVNA ZASTAVA

Isti dr Branko Babić, dao je 19. avgusta 2007. intervju za list „Dan“ iz Podgorice, rekao je: „Državna zastava Crne Gore trebalo bi da bude trobojka a ne zastava sa crvenim poljem, ocijenio je juče istoričar Branko Babić. On je, komentarišući sporenja oko identitetskih pitanja u novom crnogorskom ustavu, rekao da je trobojka bila narodna zastava u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, kao i da je bila državna zastava nakon Balkanskih ratova. Babić je naveo da ‘nije sporan’ istorijski kontinuitet zastave sa crvenim poljem, ali da je trobojka skladnije rješenje, koje Crnu Goru drži bliže njenom južnoslovenskom porijeklu.”

Babić je, dakle, u uvijenoj formi kazao da je crvena zastava sa dvoglavim orlom bila državna zastava u Crnoj Gori do kraja Balkanskih ratova, do ljeta 1913. godine. Pošto Babić preferira trobojku, nemoguće je da on krije kako je trobojka bila državna zastava i prije kraja Balkanskih ratova.

Da se priśetimo. Portal Aktuelno je 25. maja 2022. u članku ‘‘Đeca slave uz trobojku, a velikosrpski istoričar Stamatović kaže: Trobojke NIJE BILO u najslavnijim crnogorskim bitkama” dao izjavu srpskog istoričara Aleksandra Stamatovića – da trobojke nije bilo u najslavnijim bitkama Crnogoraca.

Komentariši