U čast pjesničkog velikana: Veče posvećeno Mladenu Lomparu sjutra u biblioteci „Radosav Ljumović”

Veče posvećeno crnogorskom pjesniku Mladenu Lomparu, povodom obilježavanja njegovog dana rođenja, biće upriličeno u srijedu, 22. marta u 19 sati, u sali “Marko Miljanov” biblioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Povodom obilježavanja dana njegovog rođenjaPovodom obilježavanja dana njegovog rođenja

O ličnosti i djelu jednog od najvećih crnogorskih pjesnika, govoriće: Nela Savković-Vukčević I Vladimir Vojinović. Lomparove stihove čitaće glumica Ivana Mrvaljević.

Mladen Lompar rođen je 22. marta 1944. godine na Cetinju. Bogatim pjesničkim opusom otvorio je novo polje crnogorske lirike, a sveukupnim intelektualnim angažmanom ostavio je nemjerljiv legat cjelokupnom crnogorskom društvu.

Lompar je bio i plodan likovni kritičar, jer mu je istorija umjetnosti bila u fokusu profesionalnog bavljenja. Diplomirao je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Radio je kao kustos u Narodnom muzeju, a potom je bio direktor Umjetničkog muzeja Cme Gore na Cetinju. 

Prvu knjigu pjesama „Pustinožitelj” objavio je 1970. godine, a potom su uslijedile brojne pjesničke zbirke od kojih su neke prevedene na francuski, italijanski, engleski, makedonski, slovenački, bugarski i albanski jezik. U njima se profilisao kao osobena pojava u savremenom crnogorskom pjesništvu.

Preminuo je 15. avgusta 2017. godine u Kotoru.

ANALITIKA

Related posts

Leave a Comment