UŽIVO Džozef Bajden došao u Kijev

362. je dan ruske agresije na Ukrajinu. I danas pratimo najvažnija dešavanja.

11:06 Američki predsjednik Džozef Bajden je nenajavljeno stigao u glavni grad Ukrajine.

Bijela kuća je juče najavila da će Bajden danas stići u Poljsku nekoliko dana uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Društvenim mrežama proširio se snimak Bajdena kako hoda ulicom u centru Kijeva u društvu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Na ulicama glavnog grada su nezapamćene mjere sigurnosti, a dio centra grada je zatvoren za saobraćaj.

U trenutku dok je Bajden hodao ulicama Kijeva, glavnim gradom odjekivao je zvuk sirena na vazdušnu uzbunu. 

10:19 Kina: Amerika nam ne može držati lekcije o naoružavanju Rusije

Danas je stigla reakcija kineskog ministarstva vanjskih poslova na izjave američkih zvaničnika, koji su tokom vikenda ustvrdili da Peking razmatra slanje oružja i municije Rusiji. Kineska diplomatija danas je poručila kako Amerika “nije kvalifikovana da drži lekcije” o slanju oružja.

Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova, danas je rekao: “Američka strana, a ne kineska, konstantno šalje oružje na ratište. Američka strana nije kvalifikovana da drži lekcije Kini. Nikad ne bismo prihvatili da Amerika diktira ili vrši pritisak na kinesko-ruske odnose”, rekao je Venbin.

“Ko poziva na dijalog i mir, a ko dijeli oružje i podstiče konfrontaciju?”, zapitao se, dodavši kako Kina “nastavlja pozivati na mir i promovisati dijalog” kako bi se razriješio konflikt u Ukrajini te “čvrsto stoji na igranju konstruktivne uloge u promociji deeskalacije sukoba i smirivanju situacije”.

08:38 Britanski obavještajci: Rusi će proglasiti pad Bahmuta na godišnjicu rata, nezavisno o činjenicama

Rusija će proglasiti da je zauzela istočni ukrajinski grad Bahmut na godišnjicu invazije nezavisno o činjenicama na terenu, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u jutrošnjem izvještaju svojih vojnih obavješajaca.

U izvještaju se navodi kako ruske snage nastavljaju s više ofanzivnih operacija na istoku Ukrajine, uključujući napade na gradove Vuhledar, Kreminu i Bahmut. No, pri tome trpe goleme gubitke, tvrde obavještajci.

07:05 Zelenski: Makron gubi vrijeme na pokušaj dijaloga s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako francuski predsjednik Emanuel Makron gubi svoje vrijeme podstičući dijalog s Rusijom. U intervjuu za italijanski dnevnik list Corriere Della Serra, Zelenski je rekao da se tu radi o “beskorisnom dijalogu”.

“Makron gubi svoje vrijeme. Došao sam do zaključka da ne možemo promijeniti stav Rusije. Ako su se odlučili izolovati sanjajući ponovnu izgradnju starog sovjetskog carstva, mi tu ne možemo ništa napraviti”, rekao je Zelenski.

06:59 Bajden sjutra stiže u Poljsku

Američki predsjednik Džozef Bajden putuje u Poljsku u dvodnevnu posjetu kako bi obilježio prvu godišnjicu ruske invazije Ukrajine.

Bajden će u Varšavu stići sjutra te će se susresti s poljskim predsjednikom Dudom, objavila je sinoć Bijela kuća.

ALB / BBC

Komentariši