Vagner dobio novog vođu: “Osvajač Soledara” na čelu plaćenika 

Komandant Anton Jelizarov, poznat po nadimku “Lotus”, izabran je za novog vođu ruske paravojne formacije Vagner, nakon smrti prethodnog vođe i osnivača te grupe Jevegenija Prigožina.

Kako prenosi britanski Ekspres, novi šef Vagnera učestvovao je u nekim od najžešćih borbi u ratu u Ukrajini, a imao je vodeću ulogu u osvajanju grada Soledara u istočnoj Ukrajini.

Ekspres navodi da je unutar grupe Vagner, Jelizarov poznat kao ”osvajač Soledara”, što je nadimak koji mu je navodno dao sam Jevgenij Prigožin.

Britanski lista navodi i da je bio blizak sa Prigožinom, nedavno poginulim u avionskoj nesreći kod Moskve.

U srijedu je Jelizarov dao izjavu na Telegramu u kojoj je, kako se čini, potvrdio svoje uzdizanje na čelo Vagner grupe.

U saopštenju pripisanom komandantu stoji: “PMC Vagner od danas se šalje na front pod mojim rukovodstvom. Potisnite povjerenje u svinje, pogledajte šta se dešava sa mnom. U nedjelju je ruski istražni komitet potvrdio da je Prigožin među poginulima u nesreći prošle srijede.”

Kako se navodi u saopštenju komiteta, nakon forenzičkog ispitivanja identifikovano je svih 10 tijela pronađenih sa mjesta nesreće, a njihov identitet se poklapa sa spiskom putnika.

Jelizarov se pridružio Vagneru 2016. nakon osude za prevaru prema obavještajnoj grupi Molfar. Osim u Ukrajini, Lotos se pojavio i u Siriji i Centralnoafričkoj Republici.

avaz.ba

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment