Velika količina cigareta zaplijenjena u Srbiji, tovar krenuo iz Crne Gore 

Vučićeva osveta Abazoviću i Mandiću? 

Šest kamiona sa 111.000 kilograma cigareta ušlo regularno u Luku Bar, bez obzira na to što je tranzit cigareta kroz Crnu Goru zabranjen, a na teritoriju Srbije kamioni su ušli kao „prazni“.

Uprava carina Republike Srbije prije nekoliko dana zaplijenila je tovar od 111.000 kilograma švercovanih cigareta, koje su u šest kamiona bile prebačene iz Crne Gore u Srbiju preko graničnog prelaza Jabuka, objavio je srpski „Glas javnosti“, pozivajući se na izvore iz petog sektora Uprave carina Srbije, koja je sprovela akciju praćenja i zapljene cigareta. 

Prema informacijama do kojih je M portal došao, ovaj tovar vrijedan gotovo 20 miliona eura, koji je zaplijenjen u blizini Kruševca na putu ka Pirotu i dalje ka Bugarskoj, ušao je regularno u Crnu Goru preko Luke Bar i pored zabrane tranzita cigareta kroz našu državu. To je, prema pouzdanim izvorima, odrađeno uz dozvolu odlazećeg premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksadra Damjanovića, a tzv. „garanti“ za posao bili su upravo Abazović sa crnogorske strane i Vladimir Mandić, bivši rukometaš i visoki funkcioner tamošnje vladajuće Srpske napredne stranke sa srpske strane. Potom su u Luci Bar cigarete pretovarene u kamione sa srpskim tablicama i prebačene na carinski terminal u Pljevljima, gdje su bile smještene nekoliko dana. Kada je Mandiću plaćeno 150.000 eura po kamionu kako bi preko svojih veza obezbijedio prolaz i pratnju za cigarete preko teritorije Republike Srbije, kamioni su krenuli ka graničnom prelazu Jabuka. Međutim, u carinskim papirima za svih šest kamiona bilo je naznačeno da su oni – prazni. Od tog trenutka praćenje i prikupljanje informacija preuzeo je sektor Kontrole primjene carinskih propisa Uprave carina Republike Srbije, u čijoj je nadležnosti i sprječavanje šverca, pa su kamioni zaustavljeni u blizini Kruševca, a njihov tovar zaplijenjen prije nego što su stigli do Bugarske koja im je bila krajnje odredište. 

Istom šemom preko Luke Bar i graničnih prelaza sa Srbijom prošlo je već nekoliko sličnih kontigenata švercovanih cigareta, uz dogovor i prećutnu saglasnost vlasti iz Crne Gore i Srbije. Prema informacijama M portala, zapljena ove ture cigareta uslijedila je kao svojevrsna kazna srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, kako za njegovog „koordinatora“ za regionalne izbore Vladimira Mandića zbog loših izbornih rezultata nekadašanjeg Demokratskog fronta, tako i za samog Abazovića koji mu više nije potreban za ostvarivanje političke agende u Crnoj Gori. Da je Abazović potrošen i za sprskog predsjednika svjedoči i nedavni skandal sa zatvaranjem privatne bolnice u čijoj su vlasničkoj strukturi bili Abazovićev brat Džihan i partnerka srpske premijerke Ane Brnabić Milica Đurđić, zbog višemilionskog poreskog duga. 
Mportal

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment