Vuković: Nerijetko ćete čuti kako Crna Gora postaje društvo hronične neodgovornosti

Ukoliko bi se mogla naći riječ koja opisuje pregovore za formiranje vlade ta riječ bi bila: neozbiljno. Očekivano neozbiljni, upravo zbog toga što u ovom trenutku se stiče utisak da je dosta nedosljednosti, neprincipijelnosti i neiskrenosti u ovim pregovorima, kazao je profesor na Univerzitetu u Vašingtonu Siniša Vuković.

On je u emisiji “Znam da znaš“, na Gradskoj TV, rekao da nova vlada stabilnost ne razumije kao platformu oko koje bi se okupila već teži većini od 49 kako bi nametala svoja rješenja.

“Nažalost čuli smo njihov stav o reformama u pravosuđu koje su ključne za evropski put, a to se ogleda u njihovom kontinuiranom pristupu o tome šta se podrazumija kao stabilna vlada: da li je to većina od 49 ili 41. Dakle, vi u startu vidite da se stabilnost ne razumije kao stabilnost politika i platformi oko koje bi se ta vlada okupila, već se tu vidi revolucionarna vlada u kojoj će se pitanja koja zahtijevaju širi društveni konsenzus, a prije sve politički konsenzus nametati”, objašnjava Vuković.

Smatra da su obećanja koja je dao Spajić dovela do isključivog stava prema određenim političkim partijama.

“Spajić se našao u nezgodnu situaciju upravo zbog toga što je dao previše obećanja koja su mu suzila manevarski prostor, a istovremeno je bio pod žestokom kampanjom defamacije njega i njegovoh političkih prioriteta, do te mjere da su ga pogurali da se postavi na isključiv način prema određenim političkim akterima”, smatra Vuković.

Kako navodi u ovakvim situacijama ne postoje istinski pregovori, već težnja za nadgornjavanjem i kupovinom vremena, a u svemu tome naravno da neće biti ispoštovan potpisani sporazum.

“Nerijetko ćete čuti da, komentarišući, ove procese kako Crna Gora postaje društvo hronične neodgovornosti, upravo zbog toga što se uvijek krvica traži u drugome. Sve je svedeno na puku formu, na neku simboliku, jednokratnu marketinšku kampanju. Pretpostavlja se da je kolektivna društvena memorija toliko kratka da se procesi zaboravljaju poslije jednog dana”, naveo je profesor Vuković.

Dugo se u Crnoj Gori stvarao utisak da su politika i ideologija nešto što je toksično i opasno, komentariše Vuković, dodajući da da Crna Gora šansu mora tražiti amorfnim, ispraznim, apolitičnim tehnokratskim pristupima vladavine.

“Taj se diskurs toliko dobro primio u javnosti, i ima mnogo uzročnika koji su tome doprinijeli, a kao ishod sada imate nepovjerenje javnosti u institucije, sistem”, kazao je on.

Smatra da nije nemoguće da će se Spajić oduprijeti svim pritiscima.

“Hipotetički, ništa nije nemoguće. Ne vidim razlog zašto i to ne bi bila opcija da se on vrlo odlučno ponese prema svemu tome i postavi prioritete kako on smatra da trebaju. Druga opcija je da pritisak urodi plodom, i skloniji sam utisku da njegova neće biti posljednja, dakle on neće biti taj koji će nezavisno donijeti odluku ko će biti u vladi, a ko neće”, rekao je Vuković.

Ističe da za Crnu Goru nijesu važni svi glasovi, država koja teži Zapadu, učlanjenju u EU mora znati koje glasove više da uvaži u odnosu na druge.

“Poruke sa Zapada se moraju s mnogo vše pažnje uvažavati u odnosu na poruke koje vam dolaze sa neprioritetnih mjesta. Ovo više nije Crna Gora koja je dio Titove Jugoslavije, koja je pokušavala da bude ni lijevo ni desno, ova Crna Gora makar deklerativno kaže da joj je prioritet EU”, objašnjava Vuković.

gradski.me

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment