Za SDT nije sporno što je Knežević komandovao kriminalcima

Građanskim aktivistima Svetlani Pajović-Musić i Aleksandru Saši Zekoviću dostavljena su 30. aprila 2022. tri audio snimka na kojima se čuje Knežević građanke i građane okupljene na Cetinju u protestu protiv ustoličenja Joanikija Mićovića naziva ,,bagrom“. Snimci nedvosmisleno dokazuju da su 5. septembra 2021. godine pod komandom Kneževića bile brojne kriminalne grupe u Crnoj Gori. Specijalno državno tužilaštvo, međutim, ocijenilo je u slučaju komandanta Kneževića da „nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja“

Jedan od rukovodilaca akcije brutalnog policijskog nasilja nad građankama i građanima na Cetinju 5. septembra 2021. godine više nije u Protivterorističkoj jedinici, ali i dalje radi u Sektoru policije posebne namjene

Policajac Petar Knežević, koji je bio pomoćnik komandanta Protivterorističke jedinice i jedan od komandanata akcije brutalnog policijskog nasilja nad građankama i građanima 5. septembra 2021. godine na Cetinju, kako je Pobjedi saopšteno iz Uprave policije, raspoređen je na drugo radno mjesto u Sektoru policije posebne namjene.

Nije nam rečeno na kojoj je poziciji sada.

– Povodom pitanja koja ste dopisom poslali na našu adresu, obavještavamo Vas da autentičnost snimka koji je predmet Vaših pitanja još uvijek nije utvrđena, te do ovog trenutka nije pokretan disciplinski postupak protiv policijskog službenika Petra Kneževića – saopšteno je Pobjedi iz Uprave policije.

SNIMCI

Nekoliko mjeseci nakon cetinjskih događaja, odnosno 30. aprila prošle godine, građanskim aktivistima Svetlani Pajović-Musić i Aleksandru Saši Zekoviću dostavljena su tri audio snimka na kojima se čuje Knežević, a koji nedvosmisleno dokazuju da su 5. septembra 2021. godine pod njegovom komandom bile brojne kriminalne grupe u Crnoj Gori. Osim toga, jasno je i na koji način je ovaj policijski službenik tretirao građanke i građane okupljene u crnogorskoj prijestonici – na jednom snimku naziva ih „bagrom“.

Specijalno državno tužilaštvo, međutim, ocijenilo je u slučaju komandanta Kneževića da „nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Zeković je za Pobjedu kazao da je krajem novembra iz tužilaštva primio dopis kojim su ga obavijestili da neće inicirati krivični postupak i uputili ga da, ukoliko je suprotnog mišljenja, ima „pravo da ovom tužilaštvu podnese krivičnu prijavu protiv određenog lica za određeno krivično djelo, sa dokazima u prilogu“. Obavještenje je potpisala specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Tako je tužilačka organizacija stavila tačku na dokaz o saradnji policije sa kriminalcima u susret ustoličenju mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića 5. septembra pretprošle godine na Cetinju i događajima koji su mu prethodili i desili se uoči i tokom čina same intronizacije.

Prosrpski politički blok žestoko je stao u odbranu svog pulena Kneževića, a ovu aferu pokušao je da relativizuje i sada odlazeći crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je u vrijeme cetinjskih događaja bio potpredsjednik Vlade, za što je, inače, odobrenje dala Crkva Srbije, a bio je i koordinator službi bezbjednosti. Kazao je kako je policijska akcija na Cetinju bila uspješna, te da snimci koji su se pojavili nijesu nešto čime „ozbiljna država treba da se bavi“?!

U istraživačkim tekstovima Pobjeda je upozoravala da su u pripremu ustoličenja Mićovića bili uključeni kriminalci, kao i brojne ekstremističke skupine okupljene oko prosrpskih udruženja.

NEOZBILJAN PRISTUP

– I pored najave glavnog specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića da će njihova odluka biti obrazložena, obavještenje ne sadrži nikakvo obrazloženje. Takav pristup ne doprinosi jačanju povjerenja javnosti niti potvrđuje da su naša saznanja saslušana i uzeta u obzir sa potrebnom ozbiljnošću i odgovornošću – ocijenio je za Pobjedu Aleksandar Saša Zeković.

On smatra da je „izostao proaktivan pristup koji pokazuje spremnost i riješenost državnog tužilaštva da djelotvorno provjere navode o postupanju Kneževića i tako donesu odluku sa visokim stepenom sigurnosti“.

ZATEČEN ODLUKOM SDT: Aleksandar Saša Zeković

– Obavještenje koje smo podnijeli SDT sadrži sve potrebne elemente krivične prijave i priložena su tri odvojena dokaza koja sa osnovanom sumnjom ukazuju na izvršenje krivičnih djela. Postupajući državni tužilac je mogao, kao i u drugim slučajevima kod kojih se prepoznavao interes javnosti, vidljivije istaći svoj značaj, kapacitete i ulogu u sistemu pravosuđa – kategoričan je Zeković.

Ističe i da snimke koje su dostavili tužilaštvu ne treba posmatrati kao cjelinu, već kao tri zasebna događaja i dokaza.

– Ti snimci su pogodili i uznemirili javnost. Posebno je interesantno, a tu je uloga tužilaštva naročito trebalo da dođe do izražaja, što su se u odnosu na te događaje prepoznavala i određena lica koja su bila, i još uvijek su, u ranjivom položaju – objašnjava Zeković.

Kaže da razumije i podržava „činjenicu da SDT treba da postupa uz jasno i striktno poštovanje ljudskih prava i zakona, ali se čini da je izostao proaktivni pristup koji je bio u interesu javnosti i samog gospodina Kneževića“.

– Proaktivan pristup tužilaštva mogao je da istakne uočene nedosljednosti, a posebno da ohrabri potencijalne svjedoke, koji su gotovo svi policijski službenici. Svjesni smo svi, pa i tužilaštvo, kakva je i koja je kultura u policijskoj organizaciji i koliko su značajne mjere podrške i zaštite prema policijskim službenicima da istupe sa činjenicama i istinom – poručio je Zeković, koji je godinama bio i predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, a gotovo tri decenije zastupa poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori.

On je kategoričan da je „važno da se provjeri, od strane međunarodnih stručnjaka i nezavisnih tijela, da li su priloženi snimci kao dokazi na bilo koji način izmijenjeni ili kompromitovani“.

– To je i najbolji način da se na ovaj slučaj konačno stavi tačka ili pokrene djelotvornija istraga – zaključio je Zeković.

U okviru postupka unutrašnje kontrole Knežević je, kako smo ranije pisali, odbio da se podvrgne poligrafskom testiranju.

STRATEZI NASILJA

Uz pomoćnika direktora Uprave policije Miloša Rakonjca, on je komandovao nasilnom akcijom protiv građanki i građana Crne Gore u crnogorskoj prijestonici, a za interese tuđe države i Crkve Srbije, nakon čega su njih dvojica postali zvijezde srpskih medija. Knežević je u jednoj od izjava kazao kako je ponosan na cetinjsku akciju.

Poslije brutalnog napada policije na građanke i građane na Cetinju, koji su se okupili u znak protesta zbog odluke vlasti da baš u Cetinjskom manastiru – crnogorskoj svetinji, ustoliče Mićovića, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić odlikovao je Kneževića i ostale policijske komandante.

Na audio snimcima dostavljenim tužilaštvu čuje se Petar Knežević kako se hvališe da je prije i tokom ustoličenja ,,držao na vezi“ pet kriminalnih grupa širom Crne Gore, te da je raščistio „tu bagru na Cetinju“, misleći na učesnike građanskog protesta.

– …Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon – govori, pored ostalog, osoba za koju se tvrdi da je Knežević.

Kaže i kako su mu ti kriminalci govorili: „Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“.

– Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili – govori on na jednom od snimaka.

POD BIA KOMANDOM

Pobjeda je u seriji tekstova prije ustoličenja Mićovića upozoravala da je komandni lanac crnogorske policije, ali i ostalih službi bezbjednosti, suštinski „u rukama“ srpskih službi.

Objavili smo i da su, prema kasnijim operativnim informacijama Agencije za nacionalnu bezbjednost, upravo Rakonjac i Knežević bili njihovi glavni puleni.

Odluka da Rakonjac i Knežević rukovode akcijom ustoličenja Mićovića i brutalnim razbijanjem građanskih protesta na Cetinju donešena je nakon što se Krivokapić, 5. septembra oko dva sata ujutro, sastao sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem. Kako smo ranije pisali, oni su mu saopštili da u policiji imaju ljude spremne da preuzmu odgovornost – Miloša Rakonjca i Petra Kneževića.

Snimci koji su se pojavili, a koji nijesu interesantni Specijalnom tužilaštvu, nedvosmisleno potvrđuju i pisanje Pobjede da su prvi saradnici direktora Uprave policije Zorana Brđanina, uporedo, mimo njegovog znanja, spremali ,,plan B“ za Mićovićevu inauguraciju, uz konsultacije sa srpskim i ruskim bezbjednjacima i predstavnicima političkih organizacija koje zagovaraju rusku i srpsku politiku – „srpski svijet“ na Balkanu.

Za Kneževića, sudeći prema njegovim biografskim podacima, nije iznenađenje da mu je Beograd bliži od Cetinja. On je bio jedan od vojnika sa Košara (bitka ondašnje Vojske SR Jugoslavije 1999. godine na Kosovu), na što je izuzetno ponosan. Bio je pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, a godinama kasnije, u knjizi posvećenoj događajima na Košarama, u autorskom tekstu, pored ostalog, napisao je: „Da je pred nama bio i drugi Kosovski boj, bio bi do zadnje kapi krvi. Pogotovo za nas koji smo bili iz Crne Gore ne bi bilo veće sramote nego da smo odustali“.

Pobjeda

Komentariši