Zašto je Crnoj Gori potrebna crnogorska stranka koja bi se politički borila za pravo, čast i slobodu države 

Stranka bi bila slobodna i demokratska i bila bi spoj modernih evropskih vrijednosti i najboljeg izbora iz crnogorske istorije i tradicije

piše: Novak Adžić

Crnoj Gori je, naročito u današnjim nepovoljnim okolnostima, spoljnih i unutrašnjih ataka na Crnu Goru i permanentnih negatorsko-asimilacionih klero-nacional-šovinističkih napada na crnogorski nacionalni identitet i krađu njene istorije, potrebna ozbiljna Crnogorska stranka, koja će se ustavno i legalno boriti za pravo, čast i slobodu Crne Gore i koja će njegovati crnogorstvo kao državno-nacionalnu, sekularnu i građansku misao u političkom životu savremene Crne Gore. 

Ta stranka, koju bi trebalo formirati, ako se stvore neophodni uslovi za to, ako bi dobila širu bazu, uporište kod građana nepokolebljivo odanih Crnoj Gori, demokratski i legalno bi se borila za odbranu i za spas Crne Gore i za opstanak očito na razne načine diskriminisane crnogorske nacije. 

U taj proces konstituisanja Crnogorske stranke trebalo bi ozbiljno i odgovorno krenuti

Ako bi se formirala to bi bila nacionalna ali istovremeno i građanska stranka, evropskih i NATO vrijednosti, stranka biografski čistih i afirmisanih ljudi, bez hipoteka, stranka nekarijerista, nego iskrenih patriota, stranka spoja iskustva i mladosti, koja bi istovremeno bila skup nesalomivih rodoljuba svih vjera i nacija, a koja bi imala u fokusu borbu za opstanak nezavisne Crne Gore, za Crnu Goru u EU, za punu podršku NATO sistemu integracija čiji je Crna Gora sastavni dio. 

Foto: Danilo Marunović

Fotografija 1: Zašto je Crnoj Gori potrebna crnogorska stranka koja bi se politički borila za pravo, čast i slobodu države

Za sekularnu državu, za demokratskodruštvo slobodnih građana, multietničko društvo, za osnaženi i jasno profilisani nacionalni integritet Crnogoraca, za crnogorski jezik, za autokefalnu Crnogorsku crkvu, za afirmaciju crnogorske kulture. Odnosno, za odbranu Crne Gore, Crnogoraca i Crnogorki od asimilacije i ugrožavanja fundamentalnih prava crnogorske nacije i za društvo jednakih šansi.

Stranka bi bila slobodna i demokratska i bila bi spoj modernih evropskih vrijednosti i najboljeg izbora iz crnogorske istorije i tradicije. Kombinacija savremenog i konzervativnog, odnosno, univerzalnih ali i državno-nacionalnih crnogorskih i građanskih vrijednosti. Jer nacionalno ne isključuje građansko, već je građansko sastavni i neodvojivi dio nacionalnog, odnosno, kolektivnog identiteta svake nacije na svijetu i nadasve u našoj Crnoj Gori.

Ako bi se formirala to bi bila nacionalna ali istovremeno i građanska stranka, evropskih i NATO vrijednosti

Na formiranju Crnogorske stranke trebalo bi ozbiljno raditi, okupiti ljude koji imaju jasna ideološka uvjerenja, ljude spremne za javni angažman u političkoj areni, koji nijesu oportunisti i konformisti i koji nijesu spremni, koristoljubivo ili na bilo koji način, da trguju s Crnom Gorom, njenim vitalnim interesima i nacionalnim i kulturnim identitetom Crnogoraca i vrijednostima modernog evropskog građanskog društva i države i koji neće pokleknuti ili biti ravnodušni i politički institucionalno pasivni na raznovrsne i česte udare, na destrukciju Crne Gore, već koji će patriotski, zakonski, konstruktivno štititi i afirmisati Crnu Goru, njen Ustav, multietničku demokratiju, ali i crnogorsko nacionalno biće.

U taj proces konstituisanja Crnogorske stranke (eventualno ona bi se mogla nazvati i Crnogorska stranka slobode, Crnogorska evropska partija, Crnogorska demokratska partija, lično preferiram Crnogorska stranka da se zove), trebalo bi ozbiljno i odgovorno krenuti, bez kašnjenja, jer je i do sada na razne načine i brojnim zakašnjelim akcijama, Crna Gora u političkom životu propustila mnogo šansi

Analitika

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment