Zašto Putin želi ubijediti ruske građane da su Ukrajinci i Rusi isti narod

Oleksandr Levčenko

Prije vojnog napada na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin želio je objasniti ruskim građanima zašto je to, ideološki, u skladu sa interesima Ruske Federacije.

Prvo, neuk iz istorije, proglasio je Ukrajince i Ruse za isti narod, da bi ustvrdio – “sve naše je naše i sve njihovo je naše”. Ta, primitivna formula ideja je vodilja predatora iz Kremlja.

Ukrajinski narod vuče porijeklo od prvih i autohtonih Slovena – Anta i Sklavina, a sadašnji Rusi potiču od domicilnih naroda finsko-ugarskog porijekla i Slovena došljaka sa teritorije Poljske, koji su se preselili u 9. vijeku.

Konstatacija Kremlja da su Ukrajinci i Rusi isti narod je izmišljotina i istorijska nebuloza.

Ukrajincima su etnički puno bliži Česi i Slovaci, koji su, po slovenskoj liniji potomci Sklavina preseljenih na te teritorije krajem 5. vijeka ili balkanski slovenski narodi, koji  su po istoj slovenskoj liniji direktni potomci Anta. Današnji su, tako, Ukrajinci i Rusi potpuno različiti narodi.

Prvi su autohtoni Sloveni, a drugi samo imaju slovenske krvi i to u glavnom poljskog porijekla.

Drugi, potpuno izmišljeni, ideološki narativ Vladimira Putina zašto Moskva želi pokoriti Ukrajinu je taj što sadašnji narod Ruskije (koji se pogrešno na Balkanu prevode i nazivaju Rusi) su direktni potomci najveće evropske zemlje u 10-12. vijeku Kijevska Rus (takođe se greškom prevodi kao Kijevska Rusija).

Aktuelni šef Kremlja zaboravlja da druga Kijevska država Rus (882.-1240. g.) je bila ogromna teritorija, kao i da su  kijevski Veliki knezovi pokorili niz drugih naroda i pripojili njihove zemlje svojoj državi. Glavni (titularni) narod ove države uvijek su bili Rusi. Ovaj narod formirala su plemena Poljana, (sadašnja regija Kijev), Siverjana (sadašnje regije Ćernigiv, Poltava i Sumi), Derevljana (regija Žitomir), Uliči, (regija Čerkasy), Volinjane (regija Luck i Rivne), Bužane (regija Vinica, Hmeljnicki), Bijeli Hrvati (regija Ćernivci, Ivano-Frankivsjk, Ljviv, Ternopilj), Tiverci (sadašnja regija Odesa).  Sva ova plemena potomci su Anta i Sklavina i opet nemaju nikakvog dodira sa narodom Ruskije, koji je, već je rečeno, mješavina finsko-ugarskih naroda i pridošlih Slovena iz Poljske.

Kijev kao grad bio je osnovan na međi teritorija Sklavina i Anta 482.  Moskva, kao mali naseljeni punkt, počela pominjati tek 1147. 

Prvobitno, selo Moskva zvala se Kučkovo. Kasnije naziv dobija po rijeci Moskvi – mutna voda na lokalnom finsko-ugarskom jeziku. To je bila i granica između finsko-ugarskih plemena Merja i Mokša. Slovensko pleme – Vjatiča iz istočne Poljske, tu se doseljava sredinom 9. vijeka. 

Kijevska država Rus zauzima tu teritoriju krajem 10. vijeka, ali domaće stanovništvo nekoliko puta je dizalo ustanak protiv vojske Kijeva. Ova regija kao i mnoge druge gdje su živjeli Ruskije, dvjesto godina nije prihvatala hrišćanstvo, a koje su iz političkih razloga, željeli nametnuti Kijevski knezovi.

Predstavnici moskovske regije nagovorili su sina Kijevskog kneza, da napadne Kijev i oslabi centralnu vlast zemlje Kijevska Rus ili da pokuša da premjesti glavni grad države kod njih. 1169. napali su Kijev i spalili veliki dio grada.

Bio je to prvi napad kneza Andreja na rodni grad uz nagovor plemena Merja i Mokša sa rijeke Moskve.

Tako, prvi je napad Mokselja na Kijev izbio, ne 24. februara 2022. nego još daleke 1169.

Mokseljskog kneza Andreja prokleo je kijevski mitropolit, ali ga je moskovski patrijarh u 18. vijeku proglasio za sveca i kanonizovao.

Andrej je ubijen u 1174.  od istih tih vođa Merja koji nijesu željeli prihvatiti Hristovo učenje.

Interesantno je da Vladimir Putin u svojoj biografiji piše da njegova porodica potiče iz regije Tvjer (gornji tok rijeke Volge), a ta regija spada u pradomovinu plemena Merja. Čak i njegov rodni Petersburg sagrađen je 1703. takođe, na teritoriji drugog finsko -ugarskog plemena Ižora.

Ruskije, dakle apsolutno nijesu direktni potomci države Rus, nego narod koji je bio pokoren od strane Kijeva. Moksel je povezan sa stvaranjem Moskovske države, koja je od 1721. dobila naziv carstvo Rosija.

Interesantno je da su Moskovska kneževina i Ruskije direktni nasljednici druge mega države, a to je Zlatna Horda. Valja napomenuti da je vojska Mongola i Tatara, na čelu sa kanom Batu, spalila slovensku zemlju i grad Kijev 1240., a već pomenuti finsko-ugarski narod Mokša priključio se ovoj vojsci u uništenju države Kijevska Rus jer je nije smatrao svojom. U doba države Zlatna Horda (1240.-1502.) Moskva prerasta od neprimjetnog malog gradića u centar kneževine, a poslije i Moskovske države od koje vuče korijene savremena Rusija.

Moskovski su kneževi shvatili da sa Zlatnom Hordom treba sarađivati. Uspostavljali su direktne veze sa kanovima i podmićivanjem dobijali pravo na ubiranje poreza, ne samo od svog stanovništva, već i od građana susjednih kneževina. Moskva se raskošno razvijala i gradila od tog novca. Novcem i podmićivanjem privukli su i Kijevskog mitropolita 1325. On je, poslije niza paljenja Kijeva od strane Tatara, odlučio premjestiti svoj ured u grad prijateljski raspoložen Zlatnoj Hordi. 

Moskva je rasla i vremenom progutala, gotovu čitavu, Zlatnu Hordu, odnosno, Veliku Hordu, Kazanski, Astrahanski i Sibirski Kanat, Horda Nogaja, pola Uzbekškog i Kazaškog kanata. To čini 80% Zlatne Horde, kako u teritoriji, tako i u stanovništvu, koje bilo puno veće od Moskovske države. Stanovništvo Moskve asimiliralo je većinu svih naroda bivše države diva. To znači da je manjina asimilovala većinu. I kako reče poznati, ruski pisac Lav Tolstoj: “Samo kod pravog Rusa možeš pronaći mnogo mongolskih korijena.” 

Tako sadašnja Rusija i Kremlj (na tatarskom tvrđava) imaju vrlo malo dodira sa državom Kijevska Rus.

Oni su, zapravo, direktni nasljednici Mongola i Tatara  – Zlatna Horda. Bila je to ogromna i agresivna država, ali se raspala.

To se može očekivati i za njihove političke nasljednike.

Antena M

Komentariši