Zelenski najavio da će iz najveće svetinje Ukrajine iseliti ogranak Moskovske patrijaršije

Priredio: Vladimir Jovanović

Ukrajina ne smije dopuštiti državi-teroristi (Rusiji) da manipuliše duhovnošću našeg naroda, da zadrži ukrajinske svetinje, naše lavre ili da ukrade bilo kakve dragocjenosti — saopštio je Volodimir Zelenski.

Šef ukrajinske države u jučerašnjem video-obraćaju, između ostaloga, kazao je da „jačamo pokret za našu duhovnu nezavisnost”

„I vidim kako Ukrajinci hvale naše krake u tom pravcu, koji su zakoniti”.

Kako je „Antena M” ranije izvijestila, UPC (MP), ogranak Moskovske patrijaršije koji predvodi mitropolit Onufrij Berezovski, dobio je, od nadležnoga organa države Ukrajine, ROK DO 29. MARTA O.G. DA ISELI svoj personal, tj. monaštvo, iz kompleksa Kijevsko-pečerske lavre i obavi primopredaju svih i nepokretnih i pokretnih dobara — najveće pravoslavne svetinje Ukrajine.

Mitropolit Kliment Večerja, rukovodilac Odjeljenja za informisanje i medije Sinoda UPC (MP), izjavio je kako „nema zakonskoga za iseljenje iz Lavre”.

Zelenski je juče poručio:

„Možemo da pobijedimo. Možemo! Ako čuvamo svoje jedinstvo, jedni druge i svoju državu. Zahvaljujem se svima kojima je stalo do Ukrajine i Ukrajinaca! Zahvaljujem svima kojima je stalo do našega jedinstva — i jedinstva svijeta zbog Ukrajine!“

Kompleks Kijevsko-pečerske lavre, utemeljen je 1051. godine, dok je savremena Ukrajina bila pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Obuhvata ukupnu površinu veličine 22 hektara. Od ukupno 144 objekata, 122 proglašeni su spomenicima kulture. Većina manastirskih crkava i objekata ima arhitektonske forme ukrajinskoga baroka iz sredine 18. vijeka.

Lavra u ukrajinskoj prijestonici — i objekti i pokretna sakralna i kulturna dobra i zemljište — stoprocentno je vlasništvo države Ukrajine.

Nedavno je Državna služba za etnopolitiku i slobodu savjesti, glavni izvršni organ za ove oblasti Vlade Ukrajine, objavila ekspertski izvještaj s nalazom: da je UPC (MP) — koja je 27. maja prošle godine, izmjenom Statuta (Ustava) na svome arhijerejskome saboru, tvrdila da je proglasila nezavisnost od Moskve — i dalje dio Ruske pravoslavne crkve.

Kremlj je, preko Moskovske patrijaršije, koristio proteklih godina UPC (MP) kao najistaknutiji instrument za sprovođenje geopolitičkih ciljeva — u Crnoj Gori.

Antena M

Komentariši