Boljević: Zaključak o snimcima Kneževića izveden ,,s koljena“

Morali su iz SDT-a da pokažu forenzički izvještaj kojim se dokazuje da audio zapisi nijesu autentični. Ništa prostije i jednostavnije. Precizno – ko ga je radio, ime i prezime, sa elementima koji su to potvrdili – kategoričan je sudski vještak Predrag Boljević, u čijem fokusu su, pored ostalog, telekomunikacije

Sudski vještak poručio da je Specijalno tužilaštvo moralo da saopšti na osnovu kojih kriterijuma je utvrđena neautentičnost snimaka na kojima se čuje jedan od komandanata policijskog nasilja na Cetinju 5. septembra 2021.

Pobjeda

Specijalno državno tužilaštvo moralo je, ocijenio je sudski vještak Predrag Boljević, da saopšti što piše u forenzičkom izvještaju na osnovu kojeg je utvrđeno da nijesu autentična tri audio zapisa na kojima se čuje jedan od komandanata brutalne policijske akcije na Cetinju 5. septembra 2021. godine, Petar Knežević, koji govori kako je tog dana lično pod komandom držao više kriminalnih grupa u Crnoj Gori, a na jednom od snimaka okupljene građanke i građane u Prijestonici naziva „bagrom“.

Specijalno državno tužilaštvo krajem novembra prošle godine zaključilo je da u slučaju komandanta Kneževića „nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

ANALIZE

O odluci nijesu obavijestili javnost, već građanskog aktivistu Aleksandra Sašu Zekovića. Krajem aprila prošle godine, na mejl Zekovića i građanske aktivistkinje Svetlane Pajović-Musić, stigla su tri snimka, a oni su iste večeri obavijestili Vrhovno državno tužilaštvo.

Istragu je preuzelo Specijalno tužilaštvo i na kraju zaključilo da nema elemenata za procesuiranje Kneževića.

Predrag Boljević

– Morali su da pokažu forenzički izvještaj kojim se dokazuje da audio zapisi nijesu autentični. Ništa prostije i jednostavnije, ako ga imaju. Precizno – ko ga je radio, ime i prezime, sa elementima koji su to potvrdili – kategoričan je sudski vještak Predrag Boljević, u čijem fokusu su, pored ostalog, telekomunikacije.

Prema njegovim informacijama, forenzička analiza – glas sa snimka i glasa policajca Kneževića nije rađena.

Perić je tada u našu zemlju stigao na potpisivanje takozvanog Temeljnog ugovora, akta kojim je crnogorsko sakralno nasljeđe i formalno dopalo u posjed Crkve Srbije.

U slučaju Kneževića, kako objašnjava Boljević, Specijalno tužilaštvo moralo se pozabaviti glasom, a ne strukturom snimaka.

– I nije tačno da se radi o „montaži“. „Montaža“ podrazumijeva spajanje riječi ili samih fonema, na takav način, da rečenica dobije sasvim drugi smisao, što ođe nije slučaj. Neko je vještaku, koji je radio analizu, dao tri nezavisna snimka, koji su svaki za sebe logična cjelina u okviru koje nema tragova bilo kakvih izmjena kojim je mijenjan smisao izgovorene sadržine. To što su tri snimka vještaku data kao jedan snimak, ne znači, niti se po forenzičkoj nauci može tretirati, kao „montaža“. U filmskom i TV žargonu, kao bivši radijski novinar poznat mi je termin „montaža“ za ovakve slučajeve, ali kao forenzičar jako dobro znam da u ovom slučaju to nije moguće zaključiti, naročito ne odbiti sprovođenje forenzike glasa – jasan je Boljević.

ODBRANA POLICAJCA

On smatra da je „Specijalnom tužilaštvu trebalo bilo što, bilo kakva bezobrazna, neopjevana glupost da je poturi kao krucijalni dokaz u odbrani lika i djela policajca Kneževića, koji je spasio Cetinjski manastir od Crnogoraca“.

– Sva istina SDT-a je kao i ova, naročito kad su u pitanju nekoliko visokih policijskih starješina prosrpske provenijencije kojima je trenutno pripalo šaka da žare i pale po Crnoj Gori. Valjda ima neka tajna veza između svekolikog tužilaštva i tih ljudi, jer evo mjesec dana ni Vrhovno državno tužilaštvo da odgovori na moju pritužbu po osnovu odbijanja krivične prijave zbog organizacije i prikrivanja helikopterskog desanta učinjenog od strane tih veljih ljuđi srpskija korijena i pridružene vesele srbadije iz kontrole leta sa podgoričkog aerodroma – zaključio je Boljević.

Pobjedi je nedavno iz Uprave policije saopšteno da je policajac Petar Knežević raspoređen na drugo radno mjesto u Sektoru policije posebne namjene, te da „autentičnost snimka“ još nije utvrđena, zbog čega „do ovog trenutka nije pokretan disciplinski postupak protiv policijskog službenika“.

U okviru postupka unutrašnje kontrole Knežević je, kako smo ranije pisali, odbio da se podvrgne poligrafskom testiranju.

Kada su objavljeni snimci prosrpski politički blok žestoko je stao u odbranu svog pulena Kneževića, a aferu je pokušao da relativizuje i sada odlazeći crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je kazao da snimci koji su se pojavili nijesu nešto čime „ozbiljna država treba da se bavi“?!

Pobjeda je u istraživačkim tekstovima u susret ustoličenju mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, u Cetinjskom manastiru 5. septembra 2021, upozoravala da su u pripremu inauguracije uključeni kriminalci, kao i brojne ekstremističke skupine okupljene oko prosrpskih i proruskih udruženja.

Uz pomoćnika direktora Uprave policije Miloša Rakonjca, on je komandovao nasilnom akcijom protiv građanki i građana Crne Gore u crnogorskoj prijestonici 5. septembra 2021. godine, a za interese tuđe države i Crkve Srbije.

– …Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon – govori, pored ostalog, na jednom od snimaka osoba za koju se tvrdi da je Knežević.

Kaže i kako su mu ti kriminalci govorili: „Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“.

– Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili – čuje se Knežević na jednom od snimaka za koje je tužilaštvo ocijenilo da nijesu autentični. 

Komentariši