Borelj: Predlog je na stolu, nadam se da će Vučić i Kurti da ga prihvate

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj potvrdio je da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel 27. februara. On je dodao da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj mjeri.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se tokom minhenske Konferencije o bezbjednosti sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem .

„Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode cjelodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose“, rekao je Borelj za DW u Minhenu gdje se održava Konferencija o bezbjednosti.

Tome su prethodili mjeseci diplomatske ofanzive na Beograd i Prištinu da prihvate takozvani francusko-njemački papir kao osnovu pregovora.

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio:

„Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom.“

„Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo htjeli. To je dio razgovora i angažovanja prema Srbiji“, dodao je Borelj.

DW

Komentariši