‘KUVANJE’ RATA U PAKRACU! Prvi koraci do ‘velike Srbije’: Ovako je započelo…

PUT U PROPAST

Cilj velikosrpskih ideologa koji su 90-tih započeli s kreiranjem velike Srbije, između ostaloga, bio je zauzeti grad Pakrac. Prema njihovim planovima, upravo ovaj grad trebao je biti središte SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju. Stvari su se počele zakuvavati odmah početkom 1991. godine i to s otvorenom velikosrpskom ikonografijom. Po gradu su velikosrbi iscrtavali četničke oznake i isticali četničke zastave, noćna pucnjava je postajala uobičajenom, a onda su počeli podmetati eksplozive pod kuće Hrvata.

Stvaranje paravojne milicije

U januaru je snovan je Sekretarijat unutrašnjih poslova SAO Krajine (SUP-a SAO Krajine). To su bile milicijske snage pobunjenih Srba, svojevrsno ministarstvo unutrašnjih poslova srpske paradržave, a vrlo brzo će se pokazati i jednim od sastavnih djelova raznovrsnih oružanih sastava pobunjenih Srba. Policijska stanica u Pakracu time je izdvojena iz sastava MUP-a RH i postala je sastavni dio tijela unutrašnjih poslova pobunjenih Srba. Za razliku od ostalih milicijskih stanica opština SAO Krajine, koje su bile neposredno podređene SUP-u SAO Krajine,

Političke razloge inicijative za pripajanje mjesta s većinskim srpskim stanovništvom opštini Pakrac potvrdio je početkom februara 1991. i čelnik zapadnoslavonskog SDS-a, predśednik Regionalnog odbora SDS za Slavoniju i Baranju Veljko Džakula. Sljedeći korak su napravili zvaničnici Skupštine Opštine Pakrac, u kojoj su uglavnom bili Srbi. Iste godine na današnji dan su izglasovali pripojenje tzv. SAO Krajini. Ključnu ulogu u odluci o pristupanju SAO Krajini imao je SDS, koji doduše službeno nije sudjelovao u radu pakračke opštinske skupštine, no imao je snažan uticaj na njezin rad. Tad je široj hrvatskoj javnosti pozadina procesa okupljanja većinski srpskih naselja oko opštine Pakrac postala je očigledna.

I tako je, zapravo, počelo…

istovremeno s odlukom o pristupanju SAO Krajini, “u okviru razmatranja i ocjene trenutnog stanja u opštini” usvojen je i zaključak da se Policijska stanica u Pakracu (preimenovana u Opštinski sekretarijat unutrašnjih poslova Pakrac) “stavlja pod neposredno rukovođenje” Sekretarijata unutrašnjih poslova SAO Krajine. Za razliku od ostalih milicijskih stanica opština SAO Krajine, koje su bile neposredno podređene SUP-u SAO Krajine, policijska stanica u Pakracu dobila je status opštinskog sekretarijata unutrašnjih poslova. U to vrijeme je načelnik pakračkog SUP-a bio Jovo Vezmar, osoba srpske nacionalnosti. Na tom je mjestu bio zadržan zbog “mirnog suživota”. Upravo na današnji dan, 22. februara, Jovo Vezmar zapovjedio je da se u službu pozove 80 posto rezervnoga sastava policijske stanice Pakrac.

Ustavni sud RH, uz obrazloženje da Hrvatski ustav ne sadrži osnove za postojanje tvorevine kakva je SAO Krajina, poništio je 28. februara 1991. odluku o pristupanju opštiine Pakrac SAO Krajini. No, od srpskih političara koji su poticali pobunu i pripojenje velikoj Srbiji je dobio zadatak da pripoji Opštinu Pakrac SAO Krajini, a kao put ka tom cilju je trebao preuzeti nadzor nad Pakracom i policijskom stanicom. I tako je, zapravo, sve započelo…

Dnevno.hr

Komentariši