UŽIVO: OTAN: Putin se priprema za novi rat; Bajden: Pogriješio je

Rat u Ukrajini – 363. dan. Borbe se vode u regionu Bahmuta. Uoči godišnjice, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će Moskva “korak po korak” rješavati zadatke koje su pred njom u ratu, dok je američki predsjednik Džozef Bajden saopštio da će Rusija odgovarati za počinjene zločine. Putin je saopštio i da Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START. Ujedinjene nacije upozorile su da Rusija i SAD hitno moraju da nastave dijalog o nuklearnom naoružanju. Vodeći kineski diplomata Vang Ji poručio je da su odnosi Kine i Rusije “čvrsti kao kamen”. Dešavanja pratite na CdM-u.

15.38 – OTAN: Putin se priprema za novi rat

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je nakon Džo Bajdena i rekao da je “tako zadovoljan i tako impresioniran” “izvanrednim vodstvom” američkog predsjednika.

Bajdenova posjeta Kijevu poslala je jasnu poruku nepokolebljive podrške Ukrajini i američke “čvrste predanosti sigurnosti Evrope”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da se Vladimir Putin “priprema za novi rat” i da NATO saveznici moraju održati i pojačati podršku Ukrajini.

“Moramo dati Ukrajini ono što joj je potrebno da prevlada”, pozvao je.

Stoltenberg je rekao: “Ne znamo kada će rat završiti, ali kada završi, moramo osigurati da se istorija ne ponovi. Vidjeli smo rusku agresiju tokom mnogo godina – Gruziju 2008, Krim i Donbas 2014, a zatim potpunu invaziju na Ukrajinu prošle godine. Moramo prekinuti krug ruske agresije. OTAN saveznici nikada nisu bili ujedinjeniji”.

15.00 – Putin je “pogriješio” suspendovanjem nuklearnog sporazuma

Predsjednik SAD-a Džo Bajden rekao je da je Vladimir Putin “napravi veliku grešku” suspendovanjem posljednjeg preostalog sporazuma o nuklearnom oružju sa SAD-om.

U svojim prvim komentarima nakon Putinove objave, Bajden je osudio rusku odluku da se povuče iz sporazuma.

Bajden kaže da su čelnici B9 “prve crte” NATO-ove kolektivne odbrane, kao i “za slobodu demokratija u Evropi i širom svijeta”. Kaže da je SAD pojačao pružanje kritične sigurnosne pomoći Ukrajini i kritične potpore “doslovno milionima” izbjeglica.

“Zajedno ćemo nastaviti našu trajnu podršku Ukrajini dok brani svoju slobodu tokom prošle godine, s vašim zemljama za ovim stolom, osiguravajući kolektivno vodstvo.” Kaže da je “apsolutno jasno” da će SAD braniti “doslovno svaki centimetar NATO-a”.

11.01 – Rusi granatirali Harkov

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je danas Harkovom.

Para je potvrdio i gradonačelnik Igor Terekov, a stanovnici tog grada jure u skloništa i obližnji metro.

10.11 – Sirene u Kijevu

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u glavnom gradu Ukrajine.

09.31 – Medvedev: América y la OTAN objavili rat Rusiji

Viši ruski zvaničnici danas su nastavili da okrivljuju SAD i Zapad za odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da suspenduje sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START. Odluku tek treba da potvrdi ruski parlament, ali niko ne sumnja da će se to dogoditi.

Bivši predsjednik Rusije i Putinov bliski saveznik Dmitrij Medvedev , koji je trenutno zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, kaže da je taj potez zakasnio jer su, kako tvrdi, SAD i NATO praktično objavili rat Rusiji.

„Na ovu odluku nas je natjerao rat koji su Amerika i druge članice NATO objavile našoj zemlji. Ova odluka će imati ogroman uticaj u svijetu, posebno u SAD“, objavio je Medvedev na svom Telegram kanalu.

08.18 – Velika šetnja za Ukrajinu na Cetinju 24. febrero

U petak, 24. februara na Cetinju će biti organizovana velika šetnja podrške Ukrajini.

<<<Velika šetnja za Ukrajinu na Cetinju 24. febrero<<<

07.45 – Rusija i Ukrajina: Kakvu podršku Kina pruža Moskvi

Kina negira sve tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da razmatra snabdijevanje Rusije oružjem i municijom.

Međutim, moguće je da Kina već obezbjeđuje ruske trupe u Ukrajini obavještajnim podacima, kao i da postaje sve važniji trgovinski partner Rusije.

<<<Rusija i Ukrajina: Kakvu podršku Kina pruža Moskvi<<<

07.04 – Putin poništio važan dekret o Moldaviji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin opozvao je juče dekret iz 2012. koji je djelimično podržavao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Transdnjestrije – separatističke regije koja graniči s Ukrajinom iu kojoj Rusija drži trupe. Dekret, koji je uključivao komponentu Moldavije, ocrtao je rusku spoljnu politiku prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

<<<Putin poništio važan dekret o Moldaviji<<<

06.55 – Tri dana uoči godišnjice početka rata u Ukrajini, predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država iznijeli su oprečne stavove o tome ko je sukob započeo, ko je vojno moćniji, kao i ko će pobijediti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio je da će Moskva “korak po korak, dosljedno i pažljivo” rješavati zadatke koji su pred njom kada je riječ o “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini.

Američki predsjednik Džozef Bajden, međutim, iz Varšave optužio je Rusiju da je u Ukrajini počinila “ratne i zločine protiv čovječnosti”, ističići da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

Putin je, takođe, saopštio i da Rusija suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, koji su Vašington i Moskva potpisale 2010. godine. Zamjenik predsednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev poručio je takva odluka odgovor na politiku Vašingtona.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, istovremeno, saopštilo je da će Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja, uprkos suspenziji sporazuma START. Ujedinjene nacije, međutim, navele su da Rusija i SAD moraju hitno moraju da nastave dijalog o nuklearnom naoružanju.

06.45 – Reagujući na potez Rusije, sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je takva odluka učinila svijet “opasnijim mestom”.

I Velika Britanija i Francuska pozvale su Moskvu da preispita odluku o nuklarnom naoružanju.

06.30 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u međuvremenu, razgovarao je sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala nastavak vojne pomoći Italije Ukrajini, ističući da isporuka italijanskih borbenih aviona na Kijestoluvu “”.

Za to vrijeme, vodeći kineski diplomata Kine Vang Ji izjavio je u Moskvi da su odnosi Kine i Rusije “čvrsti kao kamen”, sposobni da izdrže svaki test u međunarodnoj političkoj areni.

Vol strit džurnal, pozivajući se na dobro obavještene izvore, takođe, objavio je da kineski predsjednik Si Đinping planira da se u narednim mjesecima sastane sa Vladimirom Putinom u Moskvi.

Agencije

Komentariši